Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Gastroscopie

Voor dit onderzoek wordt u doorverwezen naar de specialist.
Hieronder vindt u alvast nuttige informatie

Wat is het?

Een gastroscopie is een zogenaamd endoscopisch onderzoek van de maag, waarbij in de maag wordt gekeken. Dat onderzoek is aangeraden bij hevige en/of aanhoudende maaglast. Uw huisarts oordeelt of dat nodig is en verwijst u hiervoor naar de specialist.

Met de gastroscoop - een dun en flexiebel slangetje - kan de specialist de slokdarm, de maag en een groot gedeelte van de twaalfvingerige darm van binnen nauwkeurig bekijken. Ook is het bij dit onderzoek mogelijk materiaal te verkrijgen voor weefsel- en bacterieonderzoek (: biopsie).

Een gastroscopie levert nauwkeuriger informatie op dan een radiografie van de maag. Bovendien wordt dit onderzoek soms vereist door het ziekenfonds voor de terugbetaling van zuurremmende geneesmiddelen.

 

Hoe gebeurt het?

Bij een gastroscopie wordt de keel enkel plaatselijk verdoofd door middel van een spray. U krijgt geen inspuiting en geen algemene verdoving.

U gaat op de linkerzij liggen en u krijgt een mondstuk met een opening voor de gastroscoop. Vervolgens brengt de specialist het uiteinde van het dunne buigzame slangetje langzaam hier doorheen tot in uw keel en vraagt u te slikken. Daar voelt u zelf niets van. Vervolgens wordt de gastroscoop in de slokdarm geschoven. Let er op dat u rustig door de neus ademt.

Dit onderzoek gebeurt gewoon tijdens de raadpleging van de specialist en duurt een drietal minuten. U voelt het slangetje nauwelijks glijden, maar het is niet pijnlijk.

U hoeft voor dit onderzoek niet in het ziekenhuis te blijven. U kan nadien zelf met de auto of de fiets naar huis. Begeleiding is niet nodig.


Voorbereiding

Voor dit onderzoek mag u 8 uur tevoren niet hebben gegeten of gedronken. U heeft dan ook liefst een paar uur niet gerookt.

Links


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]