Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Echografie

Voor dit onderzoek wordt u doorverwezen naar de specialist.
Hieronder vindt u alvast nuttige informatie.

Wat is het ?

Echografie van de buik met een uitwendige brede sondeBij een echografie worden er met behulp van een computer en ultrageluidsgolven beelden van organen gemaakt. Er worden geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek is onschadelijk en pijnloos.

Een Doppler onderzoek is een echografie van aders en slagaders met weergave van de bloeddoorstroming in de aders. Het onderzoek kan uitgevoerd worden om verstoppingen van de aders (trombose), verstoppingen met ontsteking van de aders (thromboflebitis) of om spataders (varices) op te sporen. De richting waarin het bloed stroomt en de snelheid ervan bepalen de kleur op het computerscherm.

Voorbereiding

  • Voor een echografie van de buik: moet u 8 uur nuchter zijn: de galblaas is dan goed zichtbaar. Water drinken mag.
  • Voor het onderzoek van de onderbuik is een volle blaas nodig om doorheen het aldus gevormde "watervenster" een goed zicht te krijgen op de inwendige geslachtsorganen. Hoe kleiner dat venster is, des te minder informatie levert het onderzoek.
  • Voor een echografie van de borsten gaat u best in de eerste twee weken na de maandstonden: de borsten zijn dan minder gevoelig en het onderzoek is minder onaangenaam. Gebruik geen bodylotion, crème of talk. Deodorant of parfum is geen probleem. Als u vorige borstfoto's hebt, breng ze dan zeker mee: vergelijking met vorige opnamen is een belangrijk deel van het onderzoek.
  • Voor alle andere onderzoeken is geen voorbereiding nodig.

Hoe verloopt het onderzoek ?

U ligt zo comfortabel mogelijk op de onderzoekstafel. De geneesheer-radioloog bevochtigt de huid met behulp van gel en wrijft erover met een soort gladde sonde. Die gel voelt wat koud aan en wordt nadien afgeveegd. Het is gewoon een waterige substantie die makkelijk kan worden afgewassen. Het maakt geen blijvende vlekken.

Het onderzoek duurt 15 à 20 minuten. De radioloog volgt het onderzoek op het beeldscherm en maakt af en toe foto’s van enkele stilgezette beelden. Vaak kan u tijdens dit onderzoek meekijken op het beeldscherm, als u dat wenst. Bij een Doppler onderzoek zal u de bloeddoorstroom doorheen de slagaders ook kunnen horen als een blazend geluid doordat de bloedstroom versterkt wordt door het echografietoestel.

De radioloog maakt een verslag en bezorgt het aan de verwijzende arts. Alleen de verwijzende arts kan u de volledige uitslag geven na beoordeling van alle andere gegevens. Het is dus nodig om het resultaat met hem te bespreken op de raadpleging.

Links


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]