Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Zelfonderzoek van de borsten

 

Hoe vroeger borstkanker wordt vastgesteld, hoe hoger de genezingskansen van de patiënt. Zelfonderzoek is daarbij erg belangrijk. Het grootste aantal borstgezwellen (naar schatting 90%) wordt eerst door de patiënt ontdekt en nadien door een of meer medische onderzoeken bevestigd. Hierna worden een aantal onderzoeken besproken die worden uitgevoerd om borstkanker vast te stellen.

Voer dit onderzoek alleen uit nà de maandstonden. Ervoor zal u altijd knobbeltjes voelen. Dat zijn melkkliertjes die zwellen onder invloed van hormonen die u zelf aanmaakt of die u inneemt als u de contraceptiepil gebruikt.
  • Bekijk in de spiegel de borsten en let daarbij op intrekkingen van de huid, veranderingen in de tepel, roodheid of zwelling.(figuur 1)
  • Bekijk de borsten zowel met de armen opgeheven als met de armen in de zijde.
  • Buig voorover en bekijk de borsten zijdelings in de spiegel.
  • Ga liggen en plaats een kussen onder uw rechterschouder en plaats uw rechterarm onder uw hoofd. (figuur 2)
  • Gebruik de vingerkussentjes van de drie middelste vingers van uw linkerhand om uw rechterborst te onderzoeken op knobbels.
  • Duw hard genoeg om uw borst goed te voelen.
  • Werk in een cirkelbeweging en vergeet niet om de volledige borst te bevoelen.
  • Herhaal dit onderzoek op uw linkerborst met de vingers van de rechterhand (plaats het kussen hiervoor onder uw linkerschouder).
  • Herhaal het onderzoek van beide borsten rechtopstaand met telkens één arm achter uw hoofd. Rechtopstaand onderzoek maakt het gemakkelijker om de buitenkant van uw borsten (tegen de oksel) te onderzoeken. (figuur 3)
  • Het is een goed idee om dit gedeelte van het zelfonderzoek in de douche uit te voeren omdat sommige veranderingen in de borst gemakkelijker worden gevoeld als de borst nat en ingezeept is.

Figuur 1
Controle voor de spiegel

Figuur 2
Controle al liggend
Figuur 3
Controle onder de douche

Zelfonderzoek van de borsten is een nuttig onderzoek, maar hiermee kan u een kleine, beginnende knobbel niet voelen.Daarvoor is een mammografie nodig. Dat is een echografie van de borsten. Als borstkanker in de nabije familie voorkomt mag u niet vertrouwen op alleen een zelfonderzoek. U moet dan om de een tot twee jaar een mammografie laten uitvoeren.

 

Link


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]