Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Voetschimmel of atleetvoet

Wat is het?

Schimmels zijn eigenlijk heel kleine plantjes. Alleen onder een microscoop zijn ze te zien. Voetschimmels groeien in de huid van de voeten, vooral tussen de tenen. Ze kunnen huidschilfering veroorzaken, of kloofjes die jeuken of pijn doen. Voetschimmels groeien ook in en rond de teennagels. De nagels worden dan dik, geel en bros. Daarom worden ze (ten onrechte) �kalknagels� genoemd. De haren op de voet kunnen ook door schimmel worden aangetast en daardoor verkleuren. voetschimmel wordt ook soms �atleetvoet� of �zwemmerseczeem� genoemd.

Waardoor komt het?

Schimmels zitten vooral op vochtige plaatsen. Vooral in zwembaden en douches zijn ze veel te vinden. Je huid komt dus regelmatig in aanraking met schimmels. Dat is niet erg, want een gezonde huid heeft een droog en vrij hard bovenlaagje dat tegen schimmels beschermt. Maar als deze bovenlaag door water of zweet zacht is geworden, kunnen schimmels de huid binnendringen. Door zwemmen en het dragen van sportschoenen of rubber laarzen kan de huid zacht worden. .

Is het gevaarlijk?

Voetschimmel is meestal niet gevaarlijk, omdat de schimmel alleen in de bovenste lagen van de huid groeit. De jeuk of pijn is wel hinderlijk.

Bij sommige ziekten, bijvoorbeeld suikerziekte of HIV, heeft het lichaam minder afweer tegen schimmels. Deze kunnen dan dieper in de huid doordringen en soms ernstige infecties veroorzaken.

Wat kun je er zelf aan doen?

Voeten drooghouden

  • Was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep. Goed afdrogen is belangrijk, vooral tussen de tenen.
  • Draag katoenen of wollen sokken; die nemen het best zweet op. Trek elke dag schone sokken aan.
  • Draag open schoenen of schoenen die helemaal van leer zijn. Doe je schoenen zo vaak mogelijk uit en laat ze goed drogen. Nog beter is twee paar schoenen te gebruiken en elk paar om de dag te dragen.
  • Draag in het zwembad of onder de douche rubber of plastic slippers als bescherming tegen de schimmels.

Schimmelwerende geneesmiddelen

  • Jodium werkt goed tegen schimmels. De huisarts kan je een zeep voorschrijven waarin 10% Povidonjood zit. Was hiermee regelmatig je voeten en laat de zeep een vijftal minuten inwerken. Spoel ze nadien grondig af.
  • De huisarts kan je een ook schimmeldodende crème voorschrijven. Daarmee moet je elke dag de voeten insmeren, ook goed tussen de tenen. Nadat de klachten zijn verdwenen, moet je nog minstens ��n week blijven doorsmeren, anders komt de voetschimmel weer terug.
  • Soms is het nodig om een aantal weken een schimmeldodend product onder tabletvorm in te nemen. Hiervoor heb je een voorschrift nodig. Het medicijn wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

Enkele foto's

Schilfering en kloofjes tussen de tenen
Roodheid van de huid
Nagels en huid door schimmels aangetast
Schilferende voetzolen


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]