Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Syfilis

Wat is syfilis?

Syfilis is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) die wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Die bacterie nestelt zich in de schede, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, hangt af van de manier waarop is gevrijd. Als behandeling uitblijft zal de bacterie zich later via het bloed door het hele lichaam verspreiden.

Syfilis verhoogt de kans op overdracht van het aids-virus. Iemand met HIV die bovendien syfilis heeft, geeft gemakkelijker het HIV door. Anderzijds is iemand met syfilis ontvankelijker voor een besmetting met HIV, omdat syfilis slijmvliesletsels veroorzaakt. Die slijmvliesletsels vormen een open toegangspoort voor het aids-virus.

Stadia

In een eerste stadium geeft syfilis na gemiddeld drie weken (10-90 dagen) een harde pijnloze zweer op de plaats van besmetting. Op de penis, rond de schede of rond de anus is dat een duidelijk herkenbaar symptoom. Inwendig, in de schede of in de darm, geeft die zweer geen last. Daardoor kan de diagnose worden gemist. Deze zweer verdwijnt altijd spontaan, maar de pati�nt blijft besmettelijk.

Na een symptoomloze periode van 2 weken tot 2 maanden treedt het tweede stadium op met letsels in de mond, op de huid (romp, handpalmen, voetzolen) of in het haar. Ook deze verdwijnen spontaan. Ook nu blijft de pati�nt besmettelijk.

Na een latentietijd van 2 tot 30 (!) jaar treedt het derde stadium in. Hierbij kunnen zich ernstige letsels van vitale organen zoals hart en hersenen voordoen. Behandeling kan het voortschrijden van de ziekte dan nog wel stoppen, maar de aangerichte schade is onomkeerbaar. Zonder behandeling is syfilis een dodelijke ziekte.

Opsporing en behandeling

Syfilis kan makkelijk worden opgespoord. Dat gebeurt door antistoffen tegen de bacterie in het bloed aan te tonen. Die bloedtest wordt positief 3 weken tot 3 maanden na de infectie. Syfilis is eenvoudig te behandelen met een antibioticum. Het is belangrijk dat de ziekte tijdig wordt herkend en behandeld. Hiervoor kan men bij de huisarts terecht.

Zelden worden syfilis antistoffen in het bloed gevonden, zonder dat er een syfilis besmetting is. Dat verschijnsel heet "vals positieve" of "fout positieve" reactie. Fout positieve reacties kunnen onder andere voorkomen na vaccinatie, bij zwangerschap, bij intraveneus hero�negebruik, kanker, lupus erythematodes, recent hartinfarct, leverziekten, longontsteking, mononucleose, borreliose, HIV-infectie. Ook bij sommige tropische ziekten, de zogenaamde endemische treponematosen, ziet men vals positieve reacties bij de syfilistesten.

Mensen met HIV

Bij de grote meerderheid van mensen met HIV lijken de bloedtesten voor de diagnose van syfilis en voor het nagaan van de reactie op de behandeling nauwkeurig en betrouwbaar te zijn. Bij sommige mensen met HIV kunnen deze testen minder betrouwbaar zijn. Zowel een versterkte als een verminderde antilichaamvorming komt voor. Bij mensen met HIV, waarbij op grond van een lichamelijk onderzoek aan syfilis wordt gedacht en toch geen antistoffen in het bloed worden gevonden, worden extra bloedtesten uitgevoerd. In het eerste stadium van de ziekte kan ook het vocht uit de verdachte zweer worden onderzocht.

Links

Lees meer over het onderzoek naar de verspreiding van syfilis in Belgi� op de site van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid; Nederlandstalig en Engelstalig rapport:
http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/index000.htm

Lees meer over syfilis op de site van de Centers for Disease Control, Atlanta, USA; Engelstalig:
http://www.cdc.gov/nchstp/dstd/Fact_Sheets/Syphilis_Facts.htm

Overzicht van alle seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder syfilis, op de site van de American Social Health Association, Engelstalig:
http://www.ashastd.org/stdfaqs/index.html

Wetenschappelijke informatie voor artsen over syfilis; site van de American Academy of Family Physicians, Engelstalig:
http://www.aafp.org/afp/990415ap/2233.html


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]