Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Vaginale schimmelinfecties

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie wordt gewoonlijk veroorzaakt door Candida albicans, en wordt dan ook wel “candidiasis” genoemd.

Deze schimmel komt normaal voor op de huid, in de mond, in de darmen en in de vagina zonder symptomen te veroorzaken. Maar soms gaat het aantal schimmels groeien; er ontstaat jeuk, een branderig gevoel, irritatie en een gevoel van zwelling.

Vrouwen met een schimmelinfectie hebben soms ook een witte afscheiding uit de vagina. Deze kan dik of klonterig zijn, zoals kwark. Onaangenaam ruiken doet deze afscheiding niet.

De meeste vrouwen maken in de loop van hun leven minstens één schimmelinfectie door. Bij sommige vrouwen komen deze infecties geregeld terug.

Sommige factoren maken een vrouw gevoeliger voor schimmelinfecties. Voorbeelden daarvan zijn:

  • suikerziekte
  • overgewicht
  • zwangerschap
  • gebruik van antibiotica, contraconceptiva ('de pil') of corticosteroïden

Waaruit bestaat de behandeling

Een schimmelinfectie kan worden behandeld met crèmes of zetpillen die in de vagina worden ingebracht. De behandeling kan één tot zeven dagen duren. Soms schrijft de huisarts een geneesmiddel voor dat moet worden ingenomen. Deze behandeling duurt één dag.

Als u op reis bent zult u misschien een middel gebruiken dat u zonder voorschrift kunt krijgen. Maar zorg er dan voor dat u de huisarts opzoekt bij uw thuiskomst. Uw huisarts kan u vertellen of de infectie is verdwenen en of u zichzelf op de juiste manier hebt behandeld. Raadpleeg zeker uw huisarts als de symptomen aanwezig blijven of verergeren nadat u zichzelf hebt behandeld.

Volg de instructies van de bijsluiter altijd nauwgezet op bij elk middel dat u gebruikt. Breek de behandeling niet voortijdig af maar voltooi ze, tenzij uw huisarts u andere instructies geeft. De symptomen kunnen verbeteren voordat de infectie is verdwenen. Als u op dat moment al met uw behandeling stopt, is de kans groot dat de symptomen terugkeren.

Seksuele betrekkingen tijdens de behandeling zouden de symptomen kunnen doen verergeren. Schimmelinfecties zijn gewoonlijk niet seksueel overdraagbaar, maar uw partner kan ook een schimmelinfectie krijgen. Als hij last heeft van jeuk of irritatie van de geslachtsorganen, moet hij een huisarts raadplegen.

Met uw huisarts kunt u vrijuit praten. Hij kan u alle inlichtingen verschaffen die u nodig hebt.

Vermijden

Hier volgen nog enkele tips om vaginale schimmelinfecties te vermijden.

  • Houd de vagina droog, want schimmels houden van een vochtige omgeving. Blijf niet al te lang in een heet bad zitten. Trek natte badkledij onmiddellijk uit. Zorg ervoor dat u zich goed afdroogt na een bad of een douche.
  • Gebruik nooit badschuim: het detergent verstoort het microbiologisch evenwicht in de schede, ten voordele van de schimmels.
  • Vermijd nauwsluitende kleding rond het onderlichaam. Gebruik geen synthetisch ondergoed. Katoenen ondergoed neemt het vocht beter op. Het houdt u droger.
  • Als u naar het toilet bent geweest, veeg met het toiletpapier van voor naar achter, om overdracht van schimmels naar de vagina te vermijden. VaginaIe betrekkingen onmiddellijk nadat er anale betrekkingen zijn geweest zijn om dezelfde reden uit den boze. De partner moet zijn penis eerst grondig wassen en daarna een nieuw condoom gebruiken.
  • Gebruik zachte zeep en niet-geparfumeerd toiletpapier en maandverband. Het is raadzaam om ondergoed dat met detergenten werd gewassen tweemaal te spoelen. De vagina wordt gemakkelijk geïrriteerd door parfums en harde zeep.

Wanneer mag u niet aan zelfmedicatie doen?

Er bestaan geneesmiddelen tegen schimmels die zonder medisch voorschrift verkrijgbaar zijn. Maar het is altijd verstandiger om uw huisarts te raadplegen voordat u één van deze geneesmiddelen gebruikt. U hebt misschien geen schimmelinfectie; of u hebt misschien twee infecties tegelijk.

Doe nooit aan zelfmedicatie als u pijn in het bekken hebt, zwanger bent of als het de eerste keer is dat u vaginale symptomen hebt.


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]