Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Prostatitis

Wat is het?

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat. Meestal kan de infectiebron die prostatitis heeft veroorzaakt niet worden achterhaald, maar soms is de ontsteking het gevolg van een bacteriële infectie die de prostaat via de urinewegen heeft bereikt.

De prostaatinfectie veroorzaakt zowel pijn in de liezen, de onderrug en het gebied tussen de penis en de anus (perineum) als rillingen en koorts. Het is ook mogelijk dat de patiënt vaak en nodig moet urineren en soms zit er wat bloed in de urine. Een bacteriële infectie kan zich uitbreiden naar de balzak. Dit kan een zeer onaangenaam gevoel, zwelling, roodheid en extreme pijn bij aanraking veroorzaken.

Prostatitis kan ook het gevolg zijn van een infectie die wordt veroorzaakt door schimmels, virussen of protozoën.

Diagnose en behandeling

De diagnose prostatitis is meestal gebaseerd op de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Bij een rectaal onderzoek stelt de arts soms vast dat de prostaat gezwollen en drukgevoelig is. In sommige gevallen wordt een kweek gemaakt van urine, prostaatvloeistof of sperma. Prostaatvloeistof wordt verkregen door tijdens het rectaal onderzoek de prostaat licht te masseren.

Het kan noodzakelijk zijn om een pijnstiller als paracetamol of aspirine te gebruiken om de pijn te verlichten.

Wanneer prostatitis door een bacteriële infectie is veroorzaakt, kan de patiënt worden behandeld met antibioticumtabletten gedurende 30 tot 90 dagen. Als antibiotica gedurende een kortere periode worden ingenomen, geneest de infectie vaak gedeeltelijk en bestaat de kans dat deze chronisch wordt.

Links

U vindt een lijst van links naar mannenziekten of "andrologie" op http://www.sweetlove.be/links.html#andrologie


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]