Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

De prostaat

De prostaat ("prostate gland") - ook wel voorstanderklier genoemd - is een kleine klier achter het schaambeen, net onder de blaas ("bladder"). De klier is peervormig en voegt vocht toe aan het sperma. Alleen mannen hebben dit orgaan. Dwars door de prostaat loopt de urinebuis (urethra), die de urine uit de blaas naar het uiteinde van de penis voert. De prostaat bestaat uit een buitenste en een binnenste deel. Dit onderscheid is van belang omdat sommige aandoeningen alleen in een bepaald deel van de prostaat voorkomen. Het hormoon testosteron, dat wordt afgescheiden door de zaadballen en dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op de prostaat en bevordert de groei ervan.

De prostaat

Prostaatonderzoeken

  • Een belangrijk diagnostisch onderzoek is een rectaal onderzoek. De arts brengt een vinger in de anus en betast de prostaat door de wand van de endeldarm.
  • Een tweede belangrijk onderzoek dat in een vroeg stadium kan worden uitgevoerd, is de echografie, een onderzoek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om de prostaat in beeld te brengen. Dat doet de radioloog, op vraag van de huisarts.
  • Tenslotte kan ook het bloed worden onderzocht op stoffen die een indicatie geven voor de activiteit van de prostaat: zure fosfatase en prostaatspecifiek antigeen (PSA). Aan de hand van de concentratie van deze stoffen in het bloed kunnen problemen met de prostaatklier op indirecte wijze worden vastgesteld.

Dit zijn de 3 standaardonderzoeken nodig om de prostaat na te kijken op eventuele vergroting of andere ziekten.

Bij vermoeden van een prostaatontsteking laat de huisarts het sperma nakijken door het labo, om ziekteverwekkers op te sporen.
Uitzonderlijk is het nodig om een weefselmonster van de klier (biopsie) voor microscopisch onderzoek te nemen. Dat doet de specialist onder echografische controle.

Transrectale echografie van prostaat, met detail van naaldbiopsie. Prostaat toucher

Prostaatvergroting

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een vergroting of zwelling van de prostaat.

  • Een veel voorkomende oorzaak bij oudere mannen is 'goedaardige prostaathyperplasie'.
  • Ook prostaatkanker kan de oorzaak zijn van een vergrote prostaat.
  • Door infecties in de prostaatklier kan deze in omvang toenemen en bij een ernstige infectie kan er een abces, een etterophoping, in de prostaat ontstaan.

Links

U vindt een lijst van links naar mannenziekten of "andrologie" op http://www.sweetlove.be/links.html#andrologie


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]