Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Mond- en klauwzeer is niet gevaarlijk voor de mens

 

In Europa is opnieuw mond- en klauwzeer opgedoken. Vroeger werden bij ons herkauwers en varkens systematisch inge�nt tegen deze gevreesde ziekte, maar sinds 10 jaar werd de vaccinatie bij ons stopgezet omdat de ziekte niet meer voorkwam.

Mond- en klauwzeer is een uiterst besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door virussen van de familie van de Picornavirussen. Alleen dieren met gespleten hoeven (koeien, varkens, geiten, schapen, herten�) kunnen door het virus worden besmet. In geval van besmetting worden alle dieren die in contact zijn geweest met besmette dieren, geslacht en worden getroffen bedrijven volledig ge�soleerd. Het virus wordt verspreid via de lucht, vocht van besmette dieren (bvb. in mest), maar ook door stof, via auto's die van besmette bedrijven komen, via kleren van mensen die een besmet bedrijf hebben bezocht, enz. Lucht uit stallen waar besmette dieren zitten, kan tot 60 � 70 km ver andere dieren besmetten.

Het eten van besmet vlees veroorzaakt bij de mens geen besmetting. Er zijn wel gevallen bekend van besmetting aan de mond van mensen door het drinken van besmette melk. Het effect van de ziekte bij de mens is niet ernstig en van voorbijgaande aard.

Links

Lees meer op deze ziekte op:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=actueel&art=373

De huidige Europese richtlijnen vindt u op de site van de Europese Unie; Engelstalig:
http://europa.eu.int/comm/dgs/health_consumer/library/press/press111_en.html


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]