Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Te hoge bloeddruk of hypertensie

Wat is "de bloeddruk"?

Onze hartspier pompt het bloed doorheen onze bloedvaten. Hierdoor ontstaat er een (bloed-)druk in het bloedvat. Deze is het hoogst wanneer de hartspier samentrekt en het bloed uit het hart wegstuwt: de bovendruk. De druk is op zijn laagst wanneer het hart ontspant en zich opnieuw vult met bloed: de onderdruk.

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

Uw huisarts gebruikt hiervoor een bloeddrukmeter. Die bestaat uit een brede 'armband', ook wel manchet genoemd, verbonden aan een drukmeter. In de armband zit een opblaasbare ballon. De bloeddruk wordt bij voorkeur in een zittende houding gemeten. De armband wordt rondom de bovenarm bevestigd en opgeblazen waardoor de bloedtoevoer naar de hand toe wordt afgesnoerd. De bloedvaten worden immers dichtgedrukt omdat de druk in de armband hoger is dan de druk in de bloedvaten. Vervolgens laat de huisarts langzaam de druk in de armband verminderen tot de bloedtoevoer terug herneemt. Dit kan hij met zijn stethoscoop onder uw elleboogplooi horen. Hij leest de druk af op zijn meter, die overeenkomt met de druk in het bloedvat of met andere woorden de bloeddruk. De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeter kwik (bvb. 120 op 80 mm Hg) of centimeter kwik (bvb. 12,0 op 8,0 cm Hg).

Wanneer spreken we van hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk kan pas worden vastgesteld na verschillende metingen op verschillende tijdstippen. Ga dus nooit af op een éénmalige meting.

We spreken van hoge bloeddruk indien:

 • de onderdruk hoger is dan 85 mm Hg
 • de bovendruk hoger is dan 135 mm Hg

Beide bovengrenzen moeten nochtans lager liggen in situaties die een risico voor hart- en bloedvatziekten inhouden, zoals o.a. diabetes, te hoog cholesterol en roken.

Oorzaken van een verhoogde bloeddruk

 • Overgewicht
  Zwaarlijvigheid verhoogt het risico op hart- en vaatlijden. Hou uw gewicht onder controle door regelmatig en gezond te eten. Uw bloeddruk kan opnieuw normaliseren door enkele kilo's te vermageren.
 • Roken
  Roken is een belangrijke boosdoener voor hart- en bloedvaten. Het vernauwt de bloedvaten waardoor de bloeddruk toeneemt.
 • Zout
  Indien u een hoge bloeddruk hebt, doe u er goed aan geen extra zout toe te voegen aan uw maaltijd. Een verminderd zoutgebruik kan uw bloeddruk doen dalen.
 • Stress
  Tracht stress op het werk of in het dagelijks leven te beperken of op te vangen door voldoende lichaamsbeweging. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen u hierbij helpen. Zenuwachtigheid tijdens de raadpleging kan uw bloeddruk tijdelijk doen stijgen. Zonodig kan u zelf de bloeddruk nemen thuis en vergelijken met de meetresultaten bij de dokter.
 • Erfelijkheid
  Soms lijden verschillende leden van jouw familie aan hoge bloeddruk. Ondanks de vele inspanningen om de bloeddruk onder controle te houden moet u vaak beroep doen op bloeddrukverlagende geneesmiddelen.
 • Orgaanaandoening
  Bij 5% wordt de hoge bloeddruk veroorzaakt door een orgaanaandoening, bvb. een nierziekte. In dit geval is een uitgebreid onderzoek noodzakelijk. Uw huisarts kan uw hierin begeleiden.

De gevolgen van hoge bloeddruk

Wanneer u uw hoge bloeddruk niet laat behandelen loopt u na enkele jaren meer risico op hart- en bloedvatziekten. Vooral de kans op een hersenbloeding neemt toe. Een verhoogde druk in de bloedvaten bevordert immers aderverkalking of arteriosclerose. De bloedvaten worden hierdoor nauwer en dus minder doorgankelijk. Ze boeten ook in aan soepelheid of elasticiteit. Dit kan de oorzaak zijn van verschillende aandoeningen zoals pijn midden op de borst bij inspanning, koude of emotie (angina pectoris of hartinfarct), verminderde bloedtoevoer naar de benen (etalagebenen), ontregeling van de bloedsomloop (gekenmerkt door kortademigheid, vaak wakker worden door een volle blaas, opgezette enkels in de loop van de dag), hersenbloeding met verlammingsverschijnselen tengevolge van te broze bloedvaten.

Hoe uw bloeddruk onder controle houden?

 • Een gezonde voeding: bespreek met uw huisarts waar u moet bijsturen. Vermijd een overmaat aan vetten, suikers en zout. Een verwijzing naar een diëtist(e) kan zinvol zijn.
 • Voldoende lichaamsbeweging: wandelen, fietsen, joggen, zwemmen, de trap nemen in plaats van de lift. Ideaal is om 3 keer per week gedurende 30 minuten een lichamelijke inspanning te doen waardoor u (net) buiten adem raakt. Als u daar niet aan toe komt, weet dat elke extra lichamelijke activiteit baat brengt.
 • Stop met roken.
 • Neem tijdig wat ontspanning zodat u de stress op het werk of elders de baas blijft.
 • Bij voorkeur zelf de bloeddruk controleren met een armbloeddrukmeter die vrij eenvoudig is te hanteren. Polsbloeddrukmeters zijn minder nauwkeurig. Noteer de meetresultaten bij voorkeur in grafiekvorm op een bloeddrukblad of op uw pc door middel van een programma dat u eenvoudig en gratis van het internet kan downloaden (zie de “links” onderaan).

Bloeddrukverlagende geneesmiddelen

Bij een licht verhoogde bloeddruk volstaan de genoemde raadgevingen. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk zal uw huisarts geneesmiddelen voorschrijven. Het is belangrijk dat u deze behandeling strikt volgt. Het is dan een goed idee om een kaart bij te houden waarop de voorgeschreven medicijnen en de dosering staan genoteerd. Bij onverwachte situaties (bijv. operaties) kan het van belang zijn welke medicijnen u gebruikt. In combinatie met een gezonde levenswijze is er kans dat uw bloeddruk terug daalt, waarna de kuur kan worden gestaakt. In vele gevallen echter is een langdurige inname van medicijnen noodzakelijk.

Sommige geneesmiddelen kunnen uw bloeddruk verhogen. Sommige pijnstillers, hoestsiropen en neusdruppels kunnen bloeddrukverhogende stoffen bevatten. Zeg uw huisarts altijd dat u hoge bloeddruk hebt. Pijnstillers kunnen bij langdurig gebruik ook uw nieren beschadigen en daardoor op de duur uw bloeddruk verhogen. Pijn die blijft aanhouden dus laten nakijken in plaats van eindeloos pijnstillers te slikken.

Wat kan een specialist voor u doen

Wanneer uw huisarts vermoedt dat er een oorzaak voor de verhoogde bloeddruk kan gevonden worden, kan een internist die proberen op te sporen. De kans dat een dergelijke oorzaak inderdaad gevonden wordt is klein. Een internist kan ook behulpzaam zijn bij het behandelen van ernstig verhoogde bloeddruk die met de meest gangbare medicijnen moeilijk of niet te beïnvloeden is.

Besluit

Laat uw bloeddruk regelmatig door uw huisarts controleren. Als u een behandeling nodig heeft meet u de bloeddruk beter ook zelf. Uw resultaten samen met die van uw arts sturen dan de behandeling. Zorg voor een gezonde levenswijze en neem stipt uw medicatie mocht u die blijken nodig te hebben.

Lees meer op deze site over bloeddruk en het verband met cholesterol en voeding

Links

laatste update 16 augustus 2016


Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens uw raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]