Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Allergie voor huisstofmijt

Even kennismaken

Huisstof kan allergische reacties uitlokken. Het is een zogenaamd allergene materie die uit verschillende elementen bestaat. De huismijt is hierin een constante. De huismijt is als een microscopisch klein spinnetje dat ongeveer 0,3 mm groot is. Men vindt er tienduizenden in sommige soorten van beddengoedstof.

Er bestaan verschillende soorten mijten. Slechts enkele veroorzaken allergische aandoeningen bij de mens. De meest bekende zijn de Dermatophagoïdes pteronyssinus en - farina. Deze zijn met het blote oog onzichtbaar.

De huismijt vermenigvuldigt zich in warme, vochtige plaatsen in huis, met name in matrassen en hoofdkussens. Koude en droge warmte zijn nefast voor de mijten. Andere vijanden zijn tocht en een goede ventilatie. Het is dus beter dat de lokalen regelmatig gelucht en geschrobd worden in plaats van geborsteld (stofwolken vermijden).

Ongeveer 10% van de Belgische bevolking heeft last van de huisstofmijt en 50% van de allergische personen is er gevoelig voor. Deze verhouding neemt toe tot 75% bij de patiënten met allergisch astma. De klachten kunnen reeds optreden voor de leeftijd van één jaar.

Allergie voor mijten manifesteert zich op verschillende manieren: neusjeuk, oogprikkeling, herhaaldelijke oorontsteking, keelontsteking en hoest.

Bovendien kan de huisstofmijt atopisch eczeem (een huidaandoening) verergeren.

De allergische fenomenen komen frequenter voor bij kinderen en jongeren..

Een mijtenleven

Huisstofmijten zitten het hele jaar door in onze woning. Ze horen immers bij het ecologisch systeem van iedere woonruimte. Hun aantal heeft niets te maken met de hygiëne van de bewoners.

Het zijn niet de mijten zelf die allergische reacties uitlokken, maar hun uitwerpselen. De huisstofmijt wordt slechts enkele maanden oud, maar tijdens die periode produceert zij tot 200 maal haar eigen gewicht in uitwerpselen.

De huisstofmijt voedt zich hoofdzakelijk met huidschilfers die ze vooral in de slaapkamer vindt, waar de mens ongeveer 1 gram huidschilfers per dag verliest.

De uitwerpselen zien eruit als kleine ronde keuteltjes. Deze partikels zijn te groot om door te dringen tot in de kleine takjes van de longen.

Maar als de uitwerpselen uiteenvallen, zijn ze zo klein dat ze kunnen doordringen tot in de longblaasjes waar ze een astma-aanval kunnen uitlokken.

Hoewel huisstofmijtallergie het hele jaar door voorkomt, zien we toch dat er in de herfst, (het jaargetijde dat meestal vochtig is) en op plaatsen waar mensen veel binnenshuis leven, meer allergieproblemen zijn.

Ons huis biedt hen bovendien optimale leefomstandigheden: een temperatuur tussen 17 en 25° C en ongeveer 75% vochtigheid. Omdat ze plotse veranderingen van temperatuur, vochtigheid en licht schuwen, verschuilen ze zich in stoffen (bed, lakens, matras, ... ) zodat er een bufferzone wordt gevormd tussen hun schuilplaats en de buitenwereld.

Men vindt ze terug in beddengoed, meubelstof, tapijten, kussens, gordijnen, pluche speelgoed en in dierenmanden. Men treft ze vooral aan in kamers met centrale verwarming en dubbele beglazing en overal waar er te weinig luchtverversing is.

Omdat men in zo’n omgeving meer risico loopt om een allergie te ontwikkelen of te onderhouden is het een goed idee om zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen, om de vermenigvuldiging van mijten te beperken.

Actie tegen de snelle vermenigvuldiging van mijten!

Om de huisstofmijt zoveel mogelijk te weren is het nodig om onze woon, slaap- en reinigingsgewoonten te veranderen.

Elke allergische persoon heeft nood aan een kamer die even onderhoudsvriendelijk is als een hospitaalkamer.

 • Zorg voor een maximale verlichting in huis en meer bepaald in de slaapkamer (de huisstofmijt houdt niet van licht);
 • Beperk het meubilair er tot een minimum;
 • Vast tapijt door vinyl of parket vervangen. Liefst vloerbedekking plaatsen die afwasbaar is met warm water;
 • Detergenten en koud water verdelgen de huisstofmijt niet (bevochtigers zijn uit den boze);
 • Synthetisch beddengoed gebruiken (matras, oorkussen, deken, overtrek, sprei);
 • Liefst een synthetisch matras met daarover een speciale hoes, die wel lucht en vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt;
 • Gedroogde bloemen, opgevuld speelgoed en zware overgordijnen zoveel mogelijk weren;
 • Al bij al liefst synthetische producten gebruiken in de slaapkamer;
 • Het beddengoed (dekens, oorkussen, overtrekken en nachtkledij) moet wekelijks worden vervangen en gewassen op 60° C;
 • Het bed een ganse dag laten openliggen en koude lucht in de slaapkamer binnenlaten;
 • Zo weinig mogelijk verwarming gebruiken (geen temperaturen van 22'C in de slaapkamer);
 • Geregeld verluchten en de hele dag zorgen voor een droge omgevingslucht, zeker in geval van dubbele beglazing. Want in dit geval blijft de binnenzijde van de ruit warm, waardoor de condensatie veeleer gaat neerslaan op het textiel van de kamer en waardoor de vochtigheidsgraad van de kamer toeneemt,
 • Vermijd de aanwezigheid van dieren (rechtstreeks) of het meedragen van haren op de kledij (onrechtstreeks), omdat de dierlijke huid een ideale voedingsbodem voor mijten vormt. Wissel niet van kledij in de slaapkamer maar in de badkamer;
 • Maak de slaapkamer geregeld schoon met water. Stofzuig iedere week beide zijden van de matras, in afwezigheid van de allergische persoon. Schud het beddengoed buiten uit. Het zijn immers de uitwerpselen van de huisstofmijt die verantwoordelijk zijn voor de overgevoeligheid van een allergisch persoon;
 • Laat uw huis op dezelfde wijze onderhouden tijdens lange afwezigheid, om te verhinderen dat de mijten zich intussen welig kunnen vermenigvuldigen;
 • Gelijkaardige maatregelen worden aanbevolen voor de andere woonruimten;
 • In 15 jaar tijd is de huisstofmijtallergie verdubbeld. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een beter wooncomfort, isolatie, airconditioning en dubbele beglazing.
 • Mijten zijn ook aanwezig in leslokalen. Tapijten en pelsdieren (hamsters, guinese biggetjes, konijnen) horen hier niet thuis.
 • Krijtstof kan de symptomen van luchtwegenallergie verergeren. Dus beter het bord met water afwassen.

Besluit

Denk eraan voor uw vakanties dat de huisstofmijt zeldzaam wordt boven de 1.000 m hoogte; verkies daarom een berg- of wintersportvakantie.

Zorgvuldig onderhoud van de slaapkamer is essentieel in de behandeling van allergie voor mijten. Het is beter dat de patiënt zelf niet meepoetst. Het verluchten van matras, oorkussen en dekens geeft partikels van de mijten in de atmosfeer vrij, die er enkele uren blijven rondhangen.

Moet de patiënt toch zelf zijn kamer schoonmaken, dan is het best een stofmaskertje (voor éénmalig gebruik) te gebruiken.

Links naar andere websites

Information in English on prevention of dust allergy:

Information in English on allergy:
About allergies
Publications from NIAID

Information in English and Spanish on allergy, its complications, prevention and treatment
http://www.aaaai.org/patients/search_allergic_conditions.stm

Een hele lijst links naar informatie over allergie en astma. Engelstalig
http://www.aaaai.org/patients/search_allergic_conditions.stm


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


 

Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [ Medische info] [Links]