Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Overige vormen van virale hepatitis

Hieronder volgen de andere vormen van leverontsteking veroorzaakt door een virus. Naast A, B en C zijn er nog D, E, F, G en non A-G.
Alhoewel deze virussen in België slechts een marginale aanwezigheid kennen, stijgt de laatste jaren het risiko op hepatitis E, vooral bij personen die veelvuldig in het buitenland verblijven.

Hepatitis D

Deze infectie komt alleen voor bij mensen die al met hepatitis B besmet zijn. Het wordt op dezelfde wijze overgedragen als hepatitis B. In ons land komt het niet vaak voor, maar wel in Italië, het Midden Oosten, Afrika en Zuid Amerika. De incubatietijd is twee tot drie maanden.
De verschijnselen zijn als die bij een acute hepatitis, alhoewel je er meestal niet geel bij wordt. Als je al met hepatitis B besmet was op het moment dat je met hepatitis D besmet raakt, is de kans dat je een chronische hepatitis ontwikkelt groter dan wanneer je de virussen samen oploopt.
Als je immuun voor hepatitis B bent kun je ook geen hepatitis D meer krijgen. Behandeling van mensen met hepatitis B en hepatitis D is nog niet succesvol.

Hepatitis E

Hepatitis E is een acute hepatitis die niet chronisch wordt. Het lijkt erg op hepatitis A, maar is wel wat ernstiger. Het wordt overgedragen via ontlasting-mond overdracht. Het komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden waarbij de besmetting via met menselijke drollen verontreinigd water verloopt.
Helaas kun je je er niet tegen laten inenten. Als je naar een land gaat waar hepatitis E voorkomt is het belangrijk om goede hygiënische maatregelen te nemen: gekookt voedsel en water of water uit flessen en goed de handen wassen vóór het (klaarmaken van) eten en na toiletbezoek.

Hepatitis F

Dit is mogelijk nog een hepatitis virus waar nog erg weinig over bekend is.

Hepatitis G

Dit virus is ontdekt in 1995, wereldwijd zijn er veel mensen die dit virus bij zich dragen. Het is echter niet bekend of je er ook daadwerkelijk ziek van wordt.

Hepatitis non A-G

Sinds 1999 wordt ook nog een ander soort hepatitis virus beschreven dat alleen bij bloedtransfusies wordt overgedragen. Het wordt non A-G, TVT (Transfusion Transmitted Virus) of SEN-V genoemd. Het lijkt alleen samen met andere vormen van hepatitis voor te komen en lijkt ongevaarlijk te zijn.

Links

Bron: Schorerstichting Nederland en Nationaal Centrum voor Virale Hepatitis

Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]