Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Griep (Influenza)

Griep is niet banaal

Seizoensgriep of “wintergriep” is geen banale aandoening. Het laat bij de meeste personen met een goede gezondheid weinig sporen na. Maar bij risicopersonen (mensen met een chronische ziekte of ouderen) kunnen complicaties optreden die uiteindelijk tot hospitalisatie leiden. Behalve bronchitis en longontsteking - de klassieke complicaties - kan griep ernstige gevolgen hebben voor hart- en longpatiŽnten, diabetici, nier- en kankerpatiŽnten. In Vlaanderen sterven immers elk jaar bijna duizend mensen aan de complicaties van de gewone seizoensgriep. Tijdens de laatste ernstige epidemie (winter 1989-1990) "doodde" dit griepvirus in ons land 4500 mensen.

Nochtans kunnen de meeste overlijdens en hospitalisaties worden voorkomen door vaccinatie. Omdat seizoensgriep bijna elk jaar wordt veroorzaakt door een ander griepvirus, moet het griepvaccin elk jaar worden aangepast. Dat doet de Wereldgezondheidsorganisatie. U heeft dus elk jaar een vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen de nieuwe variant van de seizoensgriep. En nee, die griepprik beschermt niet tegen verkoudheid, niet tegen bronchitis en niet tegen sinusitis.

De ideale tijd om u te laten vaccineren is tussen 15 november en 15 december. Tot voor kort deden we dat een maand eerder, maar de griepepidemies zijn gaandeweg later gaan opkomen. De vaccinatie nu dus ook.

Vaccinatie tegen seizoensgriep

Mensen die zich herkennen in een van deze drie groepen laten zich beter vaccineren tegen seizoensgriep:

Groep 1: personen met risico voor complicaties, dat zijn:

 • alle personen vanaf 65 jaar
 • alle patiŽnten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan
  • een chronische aandoening van
   • de longen (ook astma)
   • het hart (behalve hoge bloeddruk)
   • de lever
   • de nieren
  • stofwisselingsziekten (ook diabetes)
  • immuniteitsstoornissen (door medicijnen of door HIV)
 • zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen. Zij worden dus gevaccineerd als ze vanaf half oktober twaalf weken of meer zwanger zijn.
 • alle personen die in een instelling zijn opgenomen
 • kinderen van 6 maanden tot en met 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie krijgen

Groep 2: iedereen die werkt in de gezondheidszorg

Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als

 • de risicopersonen van groep 1
 • kinderen jonger dan 6 maanden

Daarnaast is het ook aangeraden om alle personen van 50 tot en met 64 jaar te vaccineren, zelfs als ze niet aan een risicoaandoening lijden die vermeld staat in groep 1.Vaak hebben ze bijkomende risicofactoren die de kans op complicaties nog verhoogt. Zoals roken, overmatig drinken en/of zwaarlijvig zijn (BMI>30).


Vaccinatie tegen pneumokokken

Sommige mensen hebben er baat bij om zich niet alleen tegen griep, maar ook tegen pneumokokken te laten vaccineren. Pneumokokken zijn bacteriŽn die longontsteking veroorzaken. Maar ze kunnen ook leiden tot oorontstekingen, sinusitis en meningitis.

Bij ouderen komen vaak ernstige vormen van deze infecties voor, soms met dodelijke afloop. Daarom doen zij er goed aan om zich te laten inenten tegen pneumokokken. Die vaccinatie bestaat uit twee prikken. Eerst Prevenar 13 en twee maanden later Pneumovax 23. Dat geeft een levenslange bescherming. Beide vaccins worden niet terugbetaald door het RIZIV, maar sommige ziekenfondsen geven een vast bedrag per persoon per jaar voor vaccinaties. Informeer bij uw ziekfonds.

Het pneumokokkenvaccin kan gelijktijdig worden toegediend met de griepprik. Het wordt aangeraden aan:

 • alle personen vanaf 65 jaar
 • personen vanaf dan 50 jaar met chronisch longlijden, congestief hartfalen of alcoholisme
 • alle mensen met HIV, ook als de virale lading ondetecteerbaar laag is.

Vaccinatie tegen Mexicaanse griep ?

Ook voor het winterseizoen 2019-2020 is er geen afzonderlijke vaccinatie tegen de Mexicaanse griep meer nodig. Dat vaccin zit nu in de griepspuit van dit jaar. Griepvaccinatie kan daarom met één spuitje dat beschermt tegen vier verschillende griepvirussen, waaronder de Mexicaanse griep van 2009.

Links

Laatste update: 30 oktober 2019


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens uw raadpleging.

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]