Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Gonorroe

Wat is gonorroe?

Gonorroe, 'gono' of 'druiper' is een 'soa' of seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan een infectie van de plasbuis en/of van de vagina en baarmoedermond veroorzaken. Als de geslachtsorganen met de slijmvliezen van de mond of anus in contact komen, kan ook een infectie van de keel of anus ontstaan.

Na chlamydia is gonorroe de seksuele aandoening die het vaakst wordt overgedragen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raken jaarlijks 88 miljoen mensen wereldwijd besmet met gonorroe. In de Verenigde Staten alleen al wordt het aantal gevallen geschat op ongeveer 700.000 per jaar volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In Vlaanderen steeg het aantal geregistreerde gevallen van gonorroe van 295 in 2005 tot 910 in 2011 volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij de vrouw hoeft de infectie met gonorroe geen verschijnselen te geven. Er is soms een geel-groene - vaak onaangenaam ruikende - afscheiding uit de schede. Het plassen kan wat pijn doen.

Bij de man is er bijna altijd een geelgroene afscheiding uit de plasbuis. Daarom wordt gono ook 'druiper' genoemd. Er is een ook scherpe pijn in de penis bij het plassen.

Gono-infectie van de keel geeft bijna nooit symptomen. Gono van de endeldarm kan symptoomloos blijven of etterverlies en jeuk geven.

Hoe wordt de infectie aangetoond?

Een gonorroe-infectie wordt aangetoond door laboratoriumonderzoek (PCR-test of kweek). Hiervoor wordt wat afscheiding uit de schede weggenomen met een 'wisser' (wattenstokje). Dat doet geen pijn.

Bij de man kan het labo aan de hand van een urineonderzoek vaststellen of er een ontsteking is van de urinebuis. Ook bij de vrouw kan onderzoek via de urine gebeuren, maar een afname uit de schede geeft een veel betrouwbaarder testresultaat.

Bij onderzoek naar gono in de keel wordt met een wisser wat keelslijm afgenomen. Idem dito voor onderzoek van de endeldarm.

De uitslag van een PCR-test is 's anderendaags na 18.00 uur klaar. De uitslag van een kweek is na gemiddeld 2 dagen bekend.

Verwikkelingen

Bij vrouwen kan de infectie zich naar de eileiders, de eierstokken en de onderbuik uitbreiden. Dit geeft een verhoogde kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap, abortus tijdens de eerste drie maanden en soms overlijden van de moeder. Bij mannen kan de infectie zich naar de prostaat en de bijbal uitbreiden.

De uitbreiding van de infectie kan onvruchtbaarheid bij vrouwen veroorzaken, zelden bij mannen.

Tijdens de bevalling van een moeder met gonorroe in de schede kunnen de ogen van de baby besmet raken. In ernstige gevallen kan dit tot blindheid leiden.

Mensen die besmet zijn met gono lopen meer kans andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) op te doen. Ze geven ook gemakkelijker hun andere soa door. Met name hiv wordt dan vijf keer vaker doorgegeven.

Behandeling

De behandeling is eenvoudig en efficiënt. Hij is wel noodzakelijk om uitbreiding van de infectie te voorkomen. U krijgt één antibioticuminjectie in de bovenarmspier. Tabletten worden hiervoor niet meer gebruikt. De gono-bacterie is resistent aan de vroeger gebruikte ciprofloxacine-tabletten.

Zolang de infectie niet is behandeld kunt u anderen besmetten. De symptomen zijn meestal reeds de derde dag na de injectie verdwenen. Maar pas zeven dagen na de behandeling bent u niet meer besmettelijk.

In steeds meer landen wereldwijd worden gonorroebacteriën vastgesteld die resistent zijn aan alle beschikbare antibiotica. Als u enkele dagen na de behandeling nog steeds dezelfde symptomen heeft, moet u terug uw arts opzoeken.

Waarschuwing van partner(s)

Omdat gonorroe door seksueel contact wordt overgedragen, moet u uw partner(s) laten weten dat u deze infectie heeft. De partner(s) moet(en) ook worden behandeld, ook al hebben ze geen symptomen. Dit is van belang om besmetting van anderen te voorkomen.

Bovendien zou u anders - nà uw behandeling - ook herbesmet kunnen worden.

Screening

Als u één soa opliep, kan u bij dit seksueel contact ook een of meer andere soa's hebben opgedaan. Het is daarom een goed idee om ook een screeningsonderzoek naar andere soa's te laten uitvoeren. Hiervoor is een bloedonderzoek nodig 6 weken na het besmettelijk contact, niet vroeger. Antistoffen tegen syfilis en hiv zijn pas dan met voldoende zekerheid opspoorbaar.

Voorkómen van een infectie

Veilig vrijen is de beste manier om een infectie te voorkomen. (Tong)zoenen en (elkaar) masturberen zijn veilig, maar bij vaginale of anale seks moet u een condoom gebruiken. Bij orale seks (contact van de mond met geslachtsdelen) geeft een condoom of een beflapje bescherming.

Links

update juli 2012


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]