Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

EHEC-bacterie

Wat is het?

EHEC of Enterohemorragische Escherichia Coli is een bacterie die erg moeilijk behandeld kan worden met antibiotica. EHEC is een gevaarlijke variant van de E. coli-bacterie, die normaal gezien voorkomt in de darm van herkauwers zoals runderen en schapen.

De EHEC-bacterie produceert gifstoffen (verocytotoxine), die lijken op de gifstoffen die ook door de Shigella-bacterie worden gemaakt. Herkauwers  en varkens zijn er niet gevoelig voor maar bij de mens kunnen ze in het ergste geval tot de dood leiden.

Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen.

Symptomen

In de meeste gevallen zijn de eerste symptomen van een besmetting een waterige diarree. Verdere symptomen zijn misselijkheid, braken en buikkrampen. Bij zware besmettingen komen daar een bloederige diarree en koorts bij. Bij minder dan tien procent van de gevallen blokkeert EHEC de nieren . Dat noemt men het hemolytisch uremisch syndroom.

Het kan ook zijn dat mensen die besmet raken niet ziek worden en dus drager zijn van de bacterie zonder dat te weten. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen (incubatietijd) ligt tussen twee en tien dagen. De eerste symptomen duiken doorgaans op na drie of vier dagen. De meeste mensen herstellen spontaan binnen de 10 dagen, maar bij jonge kinderen en oudere mensen ziet men vaker een nierblokkage.

De voorbije jaren werden vooral kleine kinderen getroffen door een zware besmetting met de EHEC-bacterie, maar bij de huidige golf (2011) zijn het vooral jonge vrouwen die besmet zijn.

Besmetting

De EHEC-bacterie wordt overgedragen via de uitwerpselen van dieren. Een kleine hoeveelheid bacteriën is  al voldoende om een mens te besmetten. EHEC wordt ook overgedragen door rauw vlees, rauwe melk en kaas van rauwe melk.

Indirecte besmetting is mogelijk via verontreinigde groenten die op het veld bemest zijn. U kan de bacterie ook oplopen door te zwemmen in besmet water, door besmet water te drinken of door contact van mens tot mens via stoelgang.

EHEC voorkomen

We kunnen ons gemakkelijk beschermen tegen de EHEC-bacterie door een verhoogde hygiëne. Was uw handen regelmatig, zeker bij het klaarmaken van eten. Verse levensmiddelen zoals groenten en fruit moeten goed gewassen worden. Gebruik ook best niet dezelfde messen en snijplanken voor rauwe voeding en gebakken/gekookte levensmiddelen.

Indien mogelijk moet het eten minstens tien minuten op een hoge temperatuur gekookt worden en gemalen vlees, zoals hamburgers, moet goed gebakken worden, tot een temperatuur van meer dan 70 graden. EHEC kan immers alleen groeien bij temperaturen tussen 7°C en 50°C.

Na contact met dieren moeten de handen ook grondig gewassen worden.

Links


Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust bij het meldpunt voor de consument op het gratis nummer 0800 13 550.

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]