Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Dioxine

In mei 1999 werden in ons land dioxinen aangetroffen in kip, eieren en producten waarin kip of eieren waren verwerkt. In juli �99 werd opnieuw dioxine aangetroffen, in varkensvlees.

Bij consumptie van dioxinen hopen deze giftige stoffen zich op in het lichaamsvet en worden dan bijna niet meer afgebroken. Wanneer iemand gedurende langere tijd dioxinen binnenkrijgt kan dat schadelijke effecten hebben op het zenuwstelsel, de stofwisseling en de leverfunctie. Ook zou het risico op bepaalde soorten kanker erdoor toenemen.

De Belgische kippen hadden veevoeder met hoge concentraties dioxinen te eten gekregen. Bij de bereiding van het veevoer was vervuild vet gebruikt. Dat werd geleverd aan ongeveer 1.400 Belgische kippen-, varkens- en rundveevoederbedrijven.

In de vethandel en in de veevoederbranche vond toen nauwelijks controle door de overheid plaats. Allerlei afvalstoffen kwamen gemakkelijk in vetten en veevoeder terecht. Daar is nu een striktere regelgeving voor. Verder gebeuren er geregeld controles van de veestapel.

Links:

U vindt een pagina met links naar informatie over dioxines & volksgezondheid en over de huidige dioxinesituatie op:
http://www.health.fgov.be/AGP/nl/artikels_notas/mededelingen_volksgezondheid/dioxinen/dioxine-indexnl.htm


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]