Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in onze streken. Met name bij vrouwen en mannen tussen de 15 en 35 jaar komt chlamydia veel voor.

Wat is chlamydia?

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie: Chlamydia Trachomatis. Deze bacterie wordt overgedragen bij het vrijen, door slijmvlies-slijmvliescontact. Deze bacterie veroorzaakt ontstekingen in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Veel mensen die besmet zijn, merken dat niet. Men kan een chlamydia-infectie voorkomen door altijd een condoom te gebruiken bij het vrijen.

Chlamydia is niet alleen overdraagbaar op de slijmvliezen van de geslachtsdelen, maar ook op de slijmvliezen in de anus of de mond. Welke plaatsen besmet raken, hangt af van de manier van vrijen.

Levenscyclus van de Chlamydia-bacterieLevenscyclus van de Chlamydia-bacterie (klik op figuur om te vergroten)

Symptomen

Een chlamydia-infectie geeft in een eerste stadium doorgaans geen symptomen.

Klachten bij vrouwen die op chlamydia kunnen wijzen zijn:

  • pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • meer of andere afscheiding
  • tussentijdse bloedingen
  • pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen
  • pijn in de onderbuik
  • pijn rechtsboven in de buik

Klachten bij mannen die op een chlamydia kunnen wijzen zijn:

  • pijn of een branderig gevoel bij het plassen
  • afscheiding uit de penis
  • pijn in de balzak

Gevolgen van een chlamydia-infectie

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica, als de infectie tijdig wordt opgemerkt. Maar als de klachten heel vaag zijn of niet serieus worden genomen, is de behandeling soms niet op tijd. De infectie geeft dan wel symptomen en kan dan ernstige schade aanrichten.

Bij vrouwen kan chlamydia baarmoeder- en eileiderontstekingen veroorzaken doordat de chlamydia-infectie kan opstijgen doorheen de baarmoedermond (cervix op de tekening) via de baarmoeder (uterus) naar de eileiders (fallopian tube). Door deze ontstekingen ontstaan verklevingen en littekenweefsel. Dat kan tot ernstige problemen leiden. De eileiders kunnen vernauwen of zelfs verstopt raken, waardoor ze niet meer (goed) functioneren. Vrouwen kunnen hierdoor onvruchtbaar worden. Andere gevolgen kunnen zijn: buitenbaarmoederlijke zwangerschap en chronische buikpijn. De chlamydia-bacterie kan ook in de buikholte terechtkomen en ontstekingen veroorzaken in andere organen (P.I.D.: ontsteking in het bekkengebied). Hoe langer de besmette vrouw blijft rondlopen met chlamydia, des te groter is de kans op ernstige gevolgen.

Chlamydia-complicaties bij de vrouw Chlamydia-complicaties bij de vrouw (klik op figuur om te vergroten)

Bij mannen zijn de gevolgen van chlamydia meestal minder ernstig. Het komt soms voor dat de infectie opstijgt via de zaadleiders naar de bijbal of de prostaat. Bijbalontsteking is het meest voorkomend. Het geeft heftige pijn in de balzak (scrotum), soms uitstralend naar de lies. Zo`n infectie is bijzonder pijnlijk, maar goed te behandelen. Onvruchtbaarheid als gevolg van chlamydia komt bij mannen zelden voor.

Onderzoek en behandeling

Als u na seksueel contact zonder condoom één of meer van de beschreven klachten heeft of had - ook al is het wat langer geleden - kan u beter uw huisarts raadplegen. Als (laboratorium)onderzoek uitwijst dat iemand een chlamydia-infectie heeft wordt een antibioticum-kuur voorgeschreven. U mag dan pas zeven dagen na de start van deze kuur weer geslachtsgemeenschap hebben. Zo kan herbesmetting worden voorkómen. Het is ook van belang dat de (alle) seksuele partner(s) zich gelijktijdig laat (laten) behandelen (ook ex-partners). Men kan immers zonder duidelijke klachten tóch besmet zijn en anderen besmetten.

Probeer een chlamydia-infectie en andere soa's te voorkomen door altijd een condoom te gebruiken bij het vrijen. Als u of uw partner wisselende sekspartners hebben wordt aanbevolen om een zesmaandelijkse screening naar chlamydia en andere soa's te laten uitvoeren bij uw huisarts.

Chlamydia tijdens de zwangerschap

Indien een zwangere vrouw een chlamydia-infectie heeft is er een licht verhoogde kans op een premature baby. Tijdens de bevalling kan de besmetting van moeder naar kind worden overgedragen. De baby kan daardoor een oogontsteking opdoen, die met antibiotica goed kan worden behandeld. Ook kan chlamydia een longontsteking veroorzaken bij de baby. Chlamydia is goed te behandelen tijdens de zwangerschap, maar dan moet wel eerst onderzocht worden of de moeder draagster van chlamydia is.

Links


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens uw raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]