Patrick Sweetlove, huisarts
home
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Ongewenste effecten van
orale anticonceptiva of "de pil"

Borstkanker

In een recent onderzoek bij vrouwen tussen 35 en 64 jaar oud die de pil nemen of genomen hebben, wordt geen verhoogd risico van borstkanker gevonden ten opzichte van vrouwen die de pil niet gebruiken. Deze resultaten zijn geruststellend.
Toch mogen de resultaten van de overzichtsanalyse van 1996 niet worden vergeten. Die analyse bundelde de resultaten van 54 studies. Hierbij werd een licht verhoogd risico van borstkanker bij pilgebruiksters gevonden, vooral bij vrouwen jonger dan 35 jaar.

Baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom

Het wordt steeds waarschijnlijker dat de pil het risico van baarmoederhalskanker verhoogt bij vrouwen die positief zijn voor het DNA van het humane papillomavirus (HPV).

Hartinfarct

Het wordt steeds waarschijnlijker dat hartinfarct vaker optreedt bij vrouwen die de pil nemen, vooral in aanwezigheid van risicofactoren zoals roken. Of het risico van hartinfarct lager is voor derdegeneratie-anticonceptiva (met als progestageen gestodeen of desogestrel) dan voor tweede-generatie-anticonceptiva (met als progestageen levonorgestrel), blijft betwist.

Bloedklontering in de aders of veneuze trombo-embolie

Een overzichtsanalyse versterkt het vermoeden dat het risico van veneuze trombo-embolie lichtjes hoger is voor de derdegeneratie- anticonceptiva dan voor de tweede--generatie-anticonceptiva.

Links


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]