Patrick Sweetlove, huisarts
home raadpleging infomail actueel medische info hyperlinks

Antibioticaresistentie

Waarom worden bacteriën resistent tegen antibiotica?

Bacteriën evolueren permanent om te overleven in een vijandig milieu. In de natuur hebben ze allerlei mechanismen of trucs ontwikkeld om zich te wapenen tegen de natuurlijke antibiotica die door hun concurrenten worden afgescheiden. De bacteriën worden met andere woorden resistent tegen de natuurlijke antibiotica. Dit is gewoon een toepassing van de aloude natuurwet van het overleven van de sterkste. Bovendien geven ze deze resistentie door aan hun nageslacht én aan andere bacteriën die in hun omgeving leven.

De bacteriën die van nature bij de mens voorkomen (de commensalen) en de ziekteverwekkende bacteriën die aanvankelijk wel gevoelig waren voor antibiotica, hebben deze resistentie-mechanismen overgenomen en verder ontwikkeld. Het gebruik van antibiotica bevordert dus de verspreiding van resistente bacteriën. Antibiotica maken geen onderscheid tussen de ongevaarlijke (commensale) en de ziekteverwekkende (pathogene) bacteriën. Ze maken alleen een onderscheid tussen gevoelige bacteriën (die vernietigd worden) en ongevoelige bacteriën (die overleven).

Resistentie van de pneumokok* tegen antibiotica in België 1988-2000

* pneumokokken kunnen longontsteking veroorzaken

Resistentie van de pneumokok tegen antibiotica in Belgi´┐Ż 1988-2000

Hoe komt het dat resistente bacteriën steeds talrijker worden?

Commensalen die gevoelig zijn voor antibiotica, worden vernietigd maar snel vervangen door andere bacteriën. Die bezetten met andere woorden de parkeerplaatsen die zijn vrijgekomen. Als deze nieuwe commensalen resistent zijn, worden wij in toenemende mate drager van resistente bacteriën, die wij ook kunnen overdragen aan onze omgeving.

Iemand die dikwijls antibiotica neemt, wordt dus drager van resistente bacteriën en kan ze ook doorgeven aan mensen die zelden of nooit antibiotica nemen. Als een groot deel van de bevolking regelmatig antibiotica krijgt, blijven er uiteindelijk alleen nog resistente bacteriën over. We kunnen besmet worden door ziekmakende bacteriën die resistent zijn geworden.

Onnodige toedieningen van antibiotica veroorzaken dus een risico op resistentie, niet alleen voor diegene die antibiotica krijgt, maar ook voor zijn onmiddellijke omgeving.

Links

Lees meer over antibioticaresistentie op

Laatste update van de links op 22 september 2016


Mocht je na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, stel ze gerust tijdens de raadpleging!

Dr. Patrick Sweetlove,
Osystraat 41, 2060 Antwerpen
Raadpleging enkel na afspraak op: 03 / 225 24 25.


Terug naar Medische informatie
[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]