Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Minder zout voorkomt geen hartziekten
2011-05-29

Zoutbeperking blijft nodig bij hart- en bloedvatziektenWeinig zout eten helpt niet om een hartaanval te voorkomen. Dat blijkt uit een studie van de Leuvense professor Jan Staessen in de Journal of the American Medical Association. De mensen die het meeste zout gebruikten, hadden zelfs het minste risico om te sterven aan een hartziekte.

Onderzoek

Bij zo'n 3.700 Europeanen werd de zoutconsumptie gemeten, en op basis daarvan werden ze in drie groepen verdeeld: hoog, gemiddeld en laag zoutgebruik. Acht jaar later bleek dat het zoutgebruik geen invloed had op het risico op hart- en vaatziekten. Het effect op de bloeddruk was in de drie groepen ongeveer gelijk: ongeveer een kwart had aan het einde van het onderzoek een hogere bloeddruk dan in het begin.

Maar de kans om te sterven aan een hartkwaal lag bij de deelnemers die het minste zout aten op vier procent. Bij mensen met de hoogste zoutinname bedroeg dat risico slechts 1%. Volgens dit onderzoek beschermt minder zout gebruiken dus niet tegen hartziekten.

Mechanisme

Bij mensen zonder hoge bloeddruk zet de beperking van zout hormonale mechanismen in gang die meer zout binnenhouden. En het zijn precies die hormonale mechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Voor de algemene bevolking lijkt het sterk beperken van zout dus niet nodig te zijn. Wel blijft zoutbeperking nog steeds een must voor mensen met een hoge bloeddruk en voor wie al eerder hartproblemen had. Het maakt deel uit van de behandeling.

Links

 

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]