Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Wereld Aids Dag op 1 december
2009-11-19

Wereld Aids DagHet totaal aantal mensen met HIV/aids in de wereld bedraagt nu 33 miljoen. Daarvan zijn 2 miljoen kinderen. In 2007 raakten wereldwijd 2,5 miljoen mensen besmet met HIV, 330.000 van hen waren kinderen. Ook in 2007 stierven ongeveer 2 miljoen mensen aan aids, 270.000 waren jonger dan 15 jaar. In acht landen ten zuiden van de Sahara komt ongeveer 1/3 voor van alle nieuwe HIV infecties ter wereld.

Sluit HIV uit, niet mensen met HIV

In België kregen ongeveer 1.086 personen in 2008 te horen dat ze besmet raakten met HIV. Dat zijn er bijna 3 per dag. Dat lijkt weinig, maar nog steeds blijven de woorden "stigma", "discriminatie" en "uitsluiting" onlosmakelijk verbonden met het hebben van HIV.

Vertel je het aan je vrienden of familie dat je besmet bent? Wil er nog iemand met je een relatie aangaan als je besmet bent? Zal je nog werk vinden als je seropositief bent? Kan je nog kinderen krijgen als je besmet bent met HIV? Het zijn maar enkele van de vragen waar je als persoon met HIV dag na dag mee geconfronteerd wordt.

Solidariteit

Op 1 december is het traditiegetrouw Wereld Aids Dag, een dag waarop wereldwijd gevraagd wordt even stil te staan bij HIV en aids. Maar het is ook een dag waarop opgeroepen wordt om te tonen dat je solidair bent met mensen met HIV en aids. Dat toon je onder andere door het dragen van dit rode ‘solidariteitslintje’. Aids is dan wel geen ‘hype’ meer, het is meer dan ooit aanwezig.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]