Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

 

Actueel

Wereld Aids Dag 2004 (update)
2004-11-28

Op 1 december wordt wereldwijd Wereld Aids Dag gehouden. We kijken met fierheid terug op de vooruitgang die werd geboekt. Maar we komen ook oog in oog te staan met een berg uitdagingen. Het komt er vooral op aan dat mensen terug minder risico’s gaan nemen bij het vrijen en er voor te zorgen dat iedereen die dat wil kan worden getest en verzorgd, ook mensen in landen waar de epidemie brutaal toeslaat. Wereld Aids Dag vraagt ook solidariteit met wie besmet raakte met HIV - het virus dat aids veroorzaakt.

De sterfte door aids was dit jaar hoger dan ooit. In 2004 overleden 3,1 miljoen mensen aan de ziekte, vorig jaar was dat 3 miljoen en het jaar daarvoor 2,8 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die vorige dinsdag 23 november werden gepubliceerd.

Wereldwijd vindt 67% van de nieuwe HIV-besmettingen plaats bij jongeren tussen 15 en 24 jaar. Het grootste risico daarbij lopen jonge meisjes en vrouwen. Bijna de helft van de 39,4 miljoen besmette personen is vrouw. In Afrika ten zuiden van de Sahara is dat percentage hoger: 60 procent van de patiënten is daar vrouw. Van de jongeren met HIV is in Afrika zelfs driekwart vrouw. Om daar aandacht voor te vragen is het thema van Wereld Aids Dag 2004: “Vrouwen, meisjes, HIV en aids”.

In verschillende West-Europese landen zijn heteroseksuele besmettingen de voornaamste oorzaak van de nieuwe HIV-besmettingen en van meer dan één derde van de aids-gevallen. Niettemin blijven druggebruikers en homomannen het meest risico lopen.

In België is het aantal nieuwe HIV-infecties van 1997 tot 2003 met 49% toegenomen. Het aantal nieuwe aids-patiënten was met bijna de helft verminderd tussen 1995 en 1997 dank zij de antivirus behandelingen. Maar deze evolutie zette zich niet verder en sinds het jaar 1997 bleef het aantal mensen met aids hetzelfde… .

Wereld Aids Dag wil mensen bewust maken van de HIV-risico’s en vraagt solidariteit met wie toch besmet raakte.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]