Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

 

Actueel

1 december: Wereld Aids Dag

Cijfers

  • Op dit ogenblik leven wereldwijd 40 miljoen mensen met HIV of aids.
    • 37.1 miljoen van hen zijn volwassenen.
    • 18.5 miljoen zijn vrouwen.
    • 3 miljoen zijn kinderen jonger dan 15 jaar
  • In 2001 zijn 3 miljoen mensen aan aids overleden, waaronder 1.1 miljoen vrouwen en 580.000 kinderen jonger dan 15.
  • Meer en meer vrouwen raken besmet met HIV. Hun aantal bedraagt op dit ogenblik 18.5 miljoen, dat is 50% van de mensen die leven met HIV of aids.
  • 95% van de mensen met HIV woont in ontwikkelingsgebied

Thema: "Stigma en Discriminatie"

Stigma en discriminatie vormen nog steeds de voornaamste obstakels tegen een effectieve hiv- en aids-preventie en zorg, aldus Unaids. De angst voor discriminatie kan ervoor zorgen dat personen met hiv of aids niet op zoek gaan naar behandeling of hun serostatus niet willen (er)kennen. Dit ondergraaft op zijn beurt de preventie. Nog belangrijker is dat het zelf (er)kennen van de serostatus een eerste stap vormt naar meer veilig vrijgedrag. Maar ook het zorgaspect weegt zwaar door. Een vroege detectie van de besmetting en een snel opstarten van de behandeling, zorgt in vele gevallen voor een betere bestrijding van het virus en het bestrijden van opportunistische infecties. Dit betekent op zijn beurt een verhoogde levenskwaliteit.

Jammer genoeg is het een realiteit dat wereldwijd mensen met hiv, of personen waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn, weerhouden worden van gezondheidszorg of huisvesting en werk verliezen. Ze worden door verzekeringsmaatschappijen uitgesloten, vrienden en collega's laten het afweten en de toegang tot andere landen wordt hen ontzegd. In sommige gevallen en in sommige landen worden zij door familieleden uit hun huizen verdreven of in de steek gelaten door hun partners of echtgenoten. Ook kan het bekend maken van de besmetting leiden tot psychisch geweld en zelfs moord. Het stigma kan ook verdergaan op de volgende generaties, wat een zware emotionele belasting plaatst op de kinderen wiens ouders stierven aan aids. Unaids roept daarom met haar campagnethema en slogan op de stilte te breken en de obstakels tegen een effectieve aids-preventie en zorg uit de weg te ruimen. Enkel op die manier kan, aldus Unaids, de strijd tegen hiv en aids worden gewonnen.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]