Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Ontstekingsremmende medicijnen in opspraak (update)
2005-08-21

Vioxx, een medicijn tegen artrose (gewrichtsslijtage), heeft de voorbije vijf jaar in de Verenigde Staten mogelijk 88.000 tot 140.000 gevallen van zware hartziekten veroorzaakt. Dat staat in een studie die het Britse vakblad 'The Lancet' op 22 januari 2005 publiceerde.

Vioxx veroorzaakte mogelijk 140.000 gevallen van hartziekte in VS

Vioxx tablettenHet onderzoek is het eerste dat aangeeft hoe groot het risico op een hartaandoening was met de inname van Vioxx, sinds fabrikant Merck&Co het omstreden medicijn uit de handel haalde. Hoeveel mensen stierven door inname van het medicijn is niet bekend.

De Amerikaanse controlediensten Office of Drug Safety (ODS) en Food and Drug Administration (FDA) verzamelden gegevens van 1,4 miljoen mensen in California die tussen 1999 en september 2004 een ontstekingswerend middel namen. Naast Vioxx, dat door ongeveer 27.000 van de bestudeerde mensen genomen werd, ging het om Celebrex (zo’n 40.000 gebruikers), Ibuprofen (bijna een miljoen gebruikers) en Naproxen (435.000 gebruikers).

Volgens de resultaten van het onderzoek was het risico op een hartziekte 34 procent hoger bij Vioxx. Het risico werd groter naarmate de dosis steeg. Merck, ’s werelds grootste fabrikant van medicijnen, krijgt met steeds meer rechtszaken te maken door Vioxx. Mensen die klacht indienden, zeggen dat de farmaciereus weet had van de risico’s van het medicijn lang voordat de pijnstiller in september 2004 van de markt werd gehaald.

Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking heeft voor ons land 376 rapporten geregistreerd waarin 582 ongewenste effecten werden gemeld die verband houden met de toediening van Vioxx of Vioxx Dolor. Zowat 3 procent van die 376 rapporten geven het overlijden van de patiënt aan, maar andere factoren zouden hebben kunnen bijgedragen tot het optreden van het overlijden.

De meeste ongewenste effecten die zich bij de overleden patiënten hebben voorgedaan, zijn bloedingen in de spijsverteringswegen (maag en ingewanden). Een rapport vermeldde een hersenbloeding en twee andere maakten melding van ongewenste effecten op hart en bloedvaten (hartdecompensatie en vasculaire stoornissen). In beide laatste gevallen heeft de patiënt ook een bloeding van het spijsverteringskanaal gekregen.

Eind september 2004 heeft de firma die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van Vioxx en Vioxx Dolor deze specialiteiten wereldwijd van de markt gehaald wegens het optreden van ernstige bijwerkingen op hart en bloedvaten.

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking blijft, in samenwerking met de bevoegde Europese instanties en de andere lidstaten, elke nieuwe informatie onderzoeken over de veiligheid van deze soort ontstekingsremmers. Er moet op gewezen worden dat het nemen van deze soort ontstekingsremmers een risico op gastro-intestinale bloedingen inhoudt en dat ze daarom best enkel door artsen voorgeschreven worden als de voordelen ervan groter zijn dan het potentiële risico.

Uitspraak op eerste Vioxx proces

In de VS werd op 19 augustus 2005 een uitspraak gedaan in het eerste proces dat de echtgenote van een aan Vioxx overleden patiënt tegen de producent Merck&Co had aangespannen. De firma werd ‘wegens nalatigheid’ veroordeeld tot een geldboete van 208 milioen euro en gaat hiertegen in beroep. Verwacht wordt dat dit het eerste is in een reeks van processen tegen producenten van ontstekingsremmers met ernstige bijwerkingen.

In ons land overleden 12 patiënten aan de bijwerkingen van Vioxx. Ook bij ons kan ieder individu een schadeclaim tegen de producent indienen bij het gerecht.

Paracetamol helpt even goed bij artrose als dure ontstekingsremmers

De goedkope pijnstiller paracetamol verlicht de chronische pijn van artrose (gewrichtsslijtage) net zo goed en veiliger dan nieuwere en duurdere ontstekingsremmers. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek dat is verschenen in het American Journal of Therapeutics.

De universiteit van Queensland onderzocht gedurende drie jaar 188 mensen met artrose. Tweederde van hen vond paracetamol beter werken dan ibuprofen, aspirine of de nieuwere ontstekingsremmers zoals Celebrex. Hoogleraar Michael Yelland van de universiteit zei dat 90 procent van de patiënten uit het onderzoek niet wist welk middel hij of zij gebruikte.

"Wij ontdekten dat bij tweederde van de patiënten paracetamol net zo goed of effectiever was dan ontstekingsremmers tegen de pijn en de stijfheid.", zei Yelland. Hij voegde eraan toe dat aspirine en middelen die ibuprofen bevatten ernstige maagproblemen kunnen veroorzaken.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]