Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Pil die beschermt tegen hiv: een goed idee?
2012-08-05

logo Food and Drug AdministrationDe Amerikaanse gezondheidsdiensten (FDA) hebben voor het eerst een medicijn goedgekeurd dat het risico op besmetting met het aidsvirus (hiv) vermindert bij niet-besmette mensen die een hoog risico lopen op hiv-infectie of die seks hebben met besmette partners. Maar sommige critici hebben ernstige twijfels bij zo'n preventieve pil. Een afweging.

Minder overdracht van hiv

Deze preventieve pil heet Truvada en is een product van de farmaceutische firma Gilead. Truvada wordt nu al voorgeschreven aan mensen die besmet zijn met hiv. Het is een combinatie van emtricitabine en tenofovir, twee hiv-remmers in 1 pil, die dagelijks moet worden ingenomen. Bij een hiv-behandeling worden daar nog andere hiv-remmers aan toegevoegd om het ontstaan van Truvada-resistentie te voorkomen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft nu het licht op groen gezet om deze pil ook voor te schrijven aan mensen die niet besmet zijn, maar een verhoogd risico lopen op een hiv-infectie. Een studie bij 2.499 homo- en biseksuele mannen zonder hiv wees uit dat hun risico op besmetting met 42 procent verminderde als ze deze pil namen, maar daarbij ook een condoom gebruikten en de nodige begeleiding kregen. Er werd ook onderzoek gedaan bij 4.758 heteroseksuele koppels waarvan 1 partner besmet was. Daar verminderde de besmettingskans van de andere partner met 75 procent.

De FDA zegt dat Truvada als beschermingsmiddel maar een onderdeel is van een uitgebreid hiv-preventie plan. Dat plan omvat ook consistent en correct condoomgebruik, advies aan de gebruiker, regelmatig testen op hiv en behandeling van andere soa. Daarom koppelt de FDA twee eisen aan de goedkeuring van Truvada. Ten eerste kunnen alleen mensen die bewezen hiv-negatief zijn toegang krijgen tot het geneesmiddel en moeten zij elke drie maanden worden getest op hiv. Ten tweede moet Gilead Sciences trainingen opzetten over hoe advies te geven aan potentiële Truvada-gebruikers. Dat advies omvat ondermeer uitleg over mogelijke risico’s en over het belang van therapietrouw.

Truvada tabletSchijnveiligheid

Toch zijn er critici - waaronder ikzelf - die ernstige twijfels hebben bij dit preventief gebruik. Ze denken dat Truvada een vals gevoel van veiligheid zal geven. Deze pil geeft geen 100 procent bescherming, maar ze vrezen dat mensen zich toch volledig beschermd zullen wanen en minder of helemaal geen condoom meer zullen gebruiken. Door vaker onveilig te vrijen zou het aantal nieuwe hiv-besmettingen juist kunnen vermeerderen in plaats van te verminderen.

De vrees bestaat ook dat Truvada-gebruikers voorbij zullen gaan aan het risico op andere seksueel overdraagbare infecties, die veel schade kunnen aanrichten. Met een anti-hiv pil zijn die soa-problemen niet van de baan. Daarvoor heb je een condoom nodig.

Tenslotte vrezen de tegenstanders van het preventief gebruik dat er een Truvada-resistente hiv-vorm zal ontstaan. Als iemand - die het virus al heeft - enkel Truvada inneemt, bestaat immers het risico dat het virus er resistent aan wordt. Truvada wordt dan onbruikbaar voor de behandeling van hiv. Daarom moeten mensen die het middel als bescherming gebruiken zich van de FDA om de drie maanden laten controleren op hiv. Maar zullen ze dat ook doen?

Besluit

Truvada is misschien één van de bouwstenen in het voorkomen van hiv, samen met condoomgebruik en regelmatige opsporing van soa’s. Als deze pil op een correcte manier wordt gebruikt kan ze wellicht bijdragen tot een vertraging van de hiv-epidemie. Maar Truvada vervangt het condoom niet. En een zesmaandelijkse soa-check-up blijft een aanrader voor iedereen met wisselende partners.

PrEP

Het gebruik van Truvada als bescherming tegen hiv moet niet worden verward met PEP, Post Exposure Profylaxie. PEP is een kuur van één maand met een combinatie van hiv-remmers, waarmee iemand start nà een mogelijke besmetting, om te voorkomen dat het hiv zijn lichaam aanvalt. PEP wordt zo snel mogelijk gestart nà een hoog risico op hiv-besmetting. Bijvoorbeeld na een prikongeval waarbij een arts of een verpleegkundige bloed binnenkrijgt van een hiv-drager. Of na een onveilig seksueel contact met een besmette partner. PEP kan ook lang niet altijd het hiv stoppen.

Truvada om hiv-besmetting te voorkomen wordt ingenomen vóór een mogelijke besmetting. Daarom wordt het wel eens PrEP genoemd: Pre Exposure Profylaxie.

In ons land wordt Truvada tot nog toe alleen gebruikt bij de behandeling van hiv. Het ziekenfonds betaalt het niet terug ter bescherming van mensen zonder hiv. En het is duur. Voor één maand Truvada tel je in ons land 569 € neer.


Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]