Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Seksuele problemen bij de man vaak niet door laag testosteron
2010-11-28

symbool voor "man" Sommige reclame wil patiënten doen geloven dat een voorschrift van testosteron de oplossing is om een teruglopend seksleven op middelbare leeftijd te voorkomen. Maar een nieuwe studie levert bijkomende bewijzen dat testosteronspiegels bij de man aanzienlijk kunnen variëren zonder dat er seksuele problemen zoals impotentie of een verminderd libido optreden.

Testosteron geen wondermiddel

"Testosteronsubstitutietherapie is een zeer courante zaak geworden," verklaarde Dr. Michael Marberger, hoofd van de dienst urologie van het departement geneeskunde van de Universiteit van Wenen in Oostenrijk, die de nieuwe studie leidde. "Het is alsof je meer benzine in je auto zou doen om hem sneller te laten rijden."

Het lijdt geen twijfel dat zeer lage testosteronspiegels de seksuele libido temperen. Maar waar de drempel ligt, is nog steeds een open vraag. Moeilijk te beantwoorden, vanwege de natuurlijke variaties in de concentratie of 'spiegel' van het mannelijke geslachtshormoon. Die spiegel daalt met de leeftijd en varieert naargelang van regio en ras, maar ook van persoon tot persoon en zelfs van het ene uur tot het andere.

Overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes

In de nieuwe studie gebruikten de onderzoekers gegevens van een vroegere studie bij meer dan 8000 mannen van middelbare leeftijd en oudere mannen. Eén op vijf had testosteronspiegels onder 300 ng/dl, dat is eerder laag. Op de vragenlijsten hadden ongeveer twee op de vijf mannen minstens “een klein probleem” in één of meer domeinen die verband hielden met hun seksleven. Van de parameters die werden geëvalueerd – leeftijd, urinaire symptomen, body mass index (BMI) en diabetes – vertoonde testosteron de zwakste link met de seksuele functie van de mannen.

"Wij hebben veel minder testosteron nodig voor de seksuele functie dan algemeen werd gedacht," aldus Dr. Marberger. "Overgewicht heeft een veel grotere invloed op de seksuele functie." Hij stelt dat artsen aan patiënten soms te snel testosteron geven als een hoge bloeddruk of overgewicht de echte boosdoeners kunnen zijn.

Oorzakelijk verband onduidelijk

Dr. Frederick Wu, hormoonexpert van de Universiteit van Manchester, staat kritisch tegenover sommige onderzoeksmethoden, maar is het eens met de globale boodschap. "De meeste mannen met erectiestoornissen hebben geen hormonale problemen. Onderzoek heeft wel aangetoond dat de seksuele functie wordt beïnvloed eens het testosteron daalt onder een bepaalde drempel. Maar vele symptomen die gepaard gaan met een zeer lage testosteron – verlies van spiersterkte en botdichtheid, vermoeidheid of depressie, – komen vaak voor bij oudere mannen. Een laag testosteron en seksuele problemen komen dikwijls samen voor," aldus Wu, "maar het oorzakelijk verband is niet duidelijk."

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]