Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

‘Third-hand smoke’ schadelijk voor kinderen
2009-06-14

‘Third-hand smoke’Dat passief roken ongezond is weet ongeveer iedereen (‘second-hand smoke’). Maar recent onderzoek toont aan dat roken ook schadelijk is wanneer er niemand thuis is of niemand in uw buurt is (‘third-hand smoke’).

Het is niet voldoende om het raam open te zetten of te roken onder de afzuigkap in de keuken. De schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het roken nestelen zich in het haar en kledij van de roker, maar ook in het tapijt, de gordijnen of de sofa. Zo nemen niet-rokers deze schadelijke tabaksdeeltjes (o.a. zware metalen, butaan en arsenicum) op via hun handen, zelfs wanneer er geen rook meer in huis hangt. Met name voor kinderen en zwangere vrouwen levert dit gezondheidsrisico’s op.

Jonathan Winickoff, kinderarts aan het Dana–Farber/Harvard Cancer Center in Boston zocht uit of dit verschijnsel algemeen bekend is. Uit zijn onderzoek  blijkt dat mensen zich niet voldoende bewust zijn van de schade die binnenshuis roken aanricht, vooral van deze zogenaamde ‘third-hand smoke’. Hij vroeg aan 1.500 Amerikaanse gezinnen of ze wisten dat binnenshuis roken tijdens de afwezigheid van kinderen ongezond is (‘third-hand smoke’). 65% van de niet-rokers en 43% van de rokers antwoordde positief. Er zijn wel meer mensen op de hoogte van het gevaar van passief roken (‘second-hand smoke’): 95% van de niet-rokers en 84% van de rokers.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]