Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Piot schrijft ‘Over aids’
2009-11-24 (updated 2010-03-21)

Peter PiotMet 33 miljoen besmette personen en 3 miljoen nieuwe gevallen per jaar, is aids de grootste epidemie van de laatste decennia. De ziekte maakt 6.000 slachtoffers per dag, het aantal passagiers van vijftien jumbojets. Dr. Peter Piot schreef een boek over de ziekte en zijn strijd ertegen: ‘Over aids’.

Van Ebola naar HIV

In het voorjaar van 2009 werd Dr. Piot benoemd tot directeur van het pas opgerichte Londens Institute of Global Health. Tevoren was hij bij Unaids vooral begaan met fondsen verzamelen voor een ziekte die een van de grootste bedreigingen vormt in onze tijd. "Met 33 miljoen besmette personen en drie miljoen nieuwe gevallen per jaar, is aids de grootste epidemie van de laatste decennia. Ze kondigt een nieuw type infecties aan waarmee de mensheid in de toekomst zal geconfronteerd worden en staat symbool voor de globalisering en de evolutie van onze maatschappij", is een uitspraak van hem die zijn motivatie voor die job perfect samenvat.

Als fervente boekenwurm spiegelde Piot zich ooit aan Jan Jacob Slauerhoff, auteur-scheepsarts, om voor de geneeskunde te kiezen. "Maar de geneeskundestudie zelf ontgoochelde me, ze was niet wetenschappelijk genoeg." Hij specialiseerde zich uiteindelijk dan maar in de microbiologie. Met de bekende gevolgen. Een spectaculaire missie in Midden-Zaïre, de ontdekking van het Ebolavirus en "het avontuur van mijn leven", zoals hij het zelf noemt.

De strijd tegen aids

In zijn boek beschrijft Piot in interviews met Michel Caraël zijn inspanningen met het aidsprogramma van de Verenigde Naties, Unaids, om de ziekte onder controle te krijgen. Een ziekte die in Zuid-Afrika mee door grote mijnbedrijven werd aangewakkerd. In zekere zin fungeerden ze immers als stimulatoren omdat ze de arbeiders maandenlang in 'kampen' groepeerden. Zo vierde de promiscuïteit er hoogtij. Piot pakt aids aan via de uitbouw van een globaal netwerk voor politieke actie, preventie en medische zorg. Hij beschrijft in zijn boek de wrijvingen tussen preventie en ideologie, de rol van de burger en het internationale antwoord op het aidsprobleem. Wat mogen we verwachten van antiretrovirale behandelingen? Is preventie door aangepast seksueel gedrag mogelijk? Vinden we een vaccin? Op die vragen zoekt de microbioloog een antwoord. Hij werkte er eerst vier maanden als senior fellow, maar bleef daarbij zijn nuchtere zelf. Niet toevallig luidt zijn lijfspreuk trouwens 'ken uzelf'. Of, zoals hij het iets plastischer verwoordt: "We zijn allemaal gelijk, zeker als we in ons blootje staan."

Zullen we met aids kunnen leven zoals met andere risico’s? Hoe is de situatie in Europa? Welke gevolgen heeft de economische crisis voor de hulpverlening? Hij is ongetwijfeld beducht voor het feit dat de gezondheidssector moet boeten voor die crisis. Niet toevallig is een van Piots lievelingsboeken Kaas van Willem Elsschot. "Dat is net erg actueel. Kijk naar de financiële crisis. Kaas was in zijn tijd al een waarschuwing tegen het snelle gewin."

Kunnen we het HIV uitroeien? En kunnen we Piots multidisciplinaire aanpak toepassen op andere problemen van wereldformaat? Ook die problemen komen in zijn boek aan bod. Peter Piot schreef 'Over Aids' samen met Michel Caraël. Een geestesgenoot die met hem al meer dan 20 jaar werkt in de strijd tegen aids. Eerst in Afrika, later in de Wereldgezondheidsorganisatie en bij Unaids. Ze publiceerden samen in meerdere werken over de epidemiologie van aids.

Peter Piot en Michel Caraël, 'Over aids'
ISBN 9789089240477
Uitgeverij Houtekiet
Prijs: 15 euro.

met dank aan Pascal Selleslagh, Artsenkrant

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]