Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Vervuilde speed op de markt in België
2012-06-02

tablet 4-methylamfetamine: recto en versoOnlangs is er vervuilde amfetamine ('speed') in ons land opgedoken. Die heeft al tot enkele overlijdens geleid. De voorbije maanden zijn bij de spoedgevallen van enkele ziekenhuizen mensen binnengebracht met nieuwe verschijnselen na amfetaminegebruik. Amfetamine is een zogenaamde partydrug.

4-methylamfetamine

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid meldt dat er vervuilde amfetamines in omloop zijn die naast amfetamine ook het toxische 4-methylamfetamine bevatten. De bron ligt vermoedelijk in vervuilde basisproducten uit het buitenland, vermoedelijk China en Rusland. Onderzoek bij dieren toont aan dat deze stof het effect van normale amfetamine vermindert, wat gebruikers ertoe zou kunnen aanzetten om een extra dosis van deze drug in te nemen.

Hyperthermie

Amfetamine en 4-methylamfetamine werken ook anders in op ons lichaam, waardoor de combinatie van beide stoffen gevaarlijker is dan het gebruik van zuivere amfetamine. Het belangrijkste symptoom van een dergelijke intoxicatie is extreme oververhitting van het lichaam ('hyperthermie'), met mogelijk fatale afloop. Behandeling door een arts in de spoedafdeling van een ziekenhuis is noodzakelijk.

In België zijn er tot nog toe (1 juni 2012) vijf overlijdens ten gevolge van het gebruik van deze gecontamineerde ‘speed' gemeld.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid waarschuwt voor deze partydrug, met het oog op het uitgaansleven en de komende muziekfestivals.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]