Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Koop geen medicijnen op het internet
2009-10-25

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft een informatiecampagne gelanceerd om het publiek te informeren over de risico’s die de consument loopt bij het aankopen van geneesmiddelen via internet. De slogan luidt 'Geneesmiddelen via het internet? Surf niet met uw gezondheid!’

Hoe (on)veilig zijn internetgeneesmiddelen?

De Europese Alliantie voor Toegang tot Veiliger Medicijnen becijferde dat 62% van de via het internet aangekochte geneesmiddelen nep is. Wie online geneesmiddelen koopt heeft drie kansen op de vijf om namaak- of vervallen pillen te slikken.

Verder blijkt dat 90% van de internetapotheken vooraf geen voorschrift vraagt bij het afleveren van medicatie en dat 58% van de sites geen telefoonnummer vermeldt waar de consument met een professional kan overleggen. Bovendien bevat 50% van de verkochte geneesmiddelen geen bijsluiter. Door dit gebrek aan gebruikersinformatie haalt 30 tot 40% van de consumenten niet het volledige voordeel uit de behandeling.

FAGG-campagne

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) ziet toe op de kwaliteit, de veiligheid en de doeltreffendheid van de geneesmiddelen en de gezondheidsproducten in ons land. Ze heeft een campagne gestart om internetgebruikers te wijzen op de potentiële gevaren van het kopen van geneesmiddelen op het internet. “De geneesmiddelen kunnen nagemaakt of vervalst zijn en dus ondoeltreffend en mogelijk toxisch”, aldus het FAGG. Ook benadrukt de campagne de essentiële rol van dokters en apothekers bij het goed gebruik van geneesmiddelen. Wie toch geneesmiddelen wil bestellen via het internet doet dat het best via websites van vergunde apothekers die geregistreerd zijn bij het FAGG en de Orde van Apothekers. Op dit moment zijn er 43 geregistreerde pharmawebsites in België.

Het FAGG verspreidt folders en affiches en heeft ook een nieuwe website klaar: www.geneesmiddelen-via-internet.be.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]