Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Vaccinatie lijkt veelbelovende behandeling bij longkanker
2010-02-14

LongkankerEen vaccin dat longkankercellen vernietigt, wordt momenteel getest op tienduizend patiënten wereldwijd, onder wie honderden Belgen. In een eerste test bij 182 patiënten waren de resultaten hoopgevend. Als de gunstige resultaten worden bevestigd, betekent dit een grote doorbraak. De longkanker waartegen het vaccin werd gemaakt is de meest agressieve in zijn soort. Het gaat over het zogenaamde ‘niet-kleincellig longcarcinoom’, dat een hoge sterftegraad heeft.

Therapeutisch vaccin

De vaccins die wij kennen beschermen tegen infectieziekten. Maar bij dit onderzoek gaat het om een therapeutisch vaccin. Het heeft niet de bedoeling longkanker te voorkomen, maar te genezen. Om dat te bereiken  dient men het MAGE-A3-antigen toe, een stof die ook door deze longkanker zélf wordt gemaakt. Maar door dit antigen in een hoge dosis “nadrukkelijk” aan het lichaam aan te bieden, wordt het immuunsysteem gestimuleerd en reageert het tegen de kanker.

De standaardbehandeling bij longkanker is de operatieve verwijdering van de tumor, gevolgd door een chemotherapie, die moet voorkomen dat achtergebleven kankercellen opnieuw gaan woekeren. Maar na de operatie zijn heel wat patiënten zo erg verzwakt, dat de chemokuur met al zijn nevenwerkingen onmogelijk wordt. "Injecties met een vaccin, zonder of met heel beperkte nevenwerkingen zou voor deze groep patiënten een oplossing kunnen bieden", zegt onderzoeker professor Vansteenkiste.

Resultaten

In een eerste fase werden 182 patiënten met longkanker vier jaar lang gevolgd. Bij de groep die het vaccin kreeg, bleek de kanker veel minder terug te keren. "Het zou de eerste keer zijn dat een therapeutisch vaccin werkt bij vaste tumoren zoals die in de longen", aldus Vansteenkiste.

Roken en luchtvervuiling zijn de belangrijkste oorzaken van longkanker. Preventie blijft belangrijk.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]