Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Aantal kankerdiagnoses met 20 procent gestegen
2010-02-14

Borstkankeropsporing door mammografieHet aantal vastgestelde kankergezwellen bij Vlamingen is op 7 jaar tijd met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Kankerregister. Mannen hebben meer kans op een kwaadaardige tumor dan vrouwen, maar het aantal vrouwen met een kwaadaardige tumor stijgt nog.

Hoe vaak komt het voor?

In heel België werden in 2006 meer dan 57.000 kankergezwellen vastgesteld. Voor Vlaanderen waren dat er 34.500. De cijfers komen van het Kankerregister, dat gegevens verzamelt over alle nieuwe diagnoses van kanker in België en dat de aard en de omvang van kanker in België in beeld brengt.

Mannen  en vrouwen

Prostaatkanker is de meest frequent voorkomende tumor bij mannen, onmiddellijk gevolgd door longkanker en dikdarmkanker. Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende kanker. Meer dan één derde van alle agressieve tumoren bij vrouwen is borstkanker. Dikdarmkanker en longkanker komen bij vrouwen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Bij mannen komt kanker nog steeds frequenter voor dan bij vrouwen. Ongeveer één man op drie en één vrouw op vier krijgt met de ziekte te maken voor de 75ste verjaardag. Maar terwijl er bij mannen sprake is van een lichte daling of stabilisatie, zijn er steeds meer vrouwen met een tumor. Dat kan worden verklaard door het toegenomen aantal vrouwen dat rookt.

Vergrijzing en betere kankeropsporing

Kanker komt meer voor op latere leeftijd. Door de vooruitgang van de geneeskunde en de toename van het welvaartsniveau worden mensen nu een stuk ouder dan vroeger. Daardoor hebben ze de kans om uiteindelijk “toch” een sluimerende kanker tot ontwikkeling te zien komen. Door de toenemende kankeropsporing en de verfijndere methodes hierbij gebruikt, zijn er nu ook meer (vroegtijdige) diagnosen. Met name het aantal kankeropsporingen voor prostaat- en borstkanker zit in de lift.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]