Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Vroege behandeling verbetert gezondheid van hiv-dragers
2012-08-05

Banner van de 19de Internationale Aids Conferentie 2012Vroegtijdig behandelen met hiv-remmers verkleint niet alleen de kans op overdracht van hiv, het verbetert ook de gezondheid van de behandelde mensen. Op de 19e Internationale Aids Conferentie in Washington is aanvullend bewijs geleverd dat het zin heeft om behandeling met hiv-remmers als preventie in te zetten.

Gezondheidswinst bevestigd

In 2011 werd al aangetoond dat seropositieve mensen die met hiv-remmers worden behandeld, hun virus veel minder overdroegen op een seronegatieve partner. De hamvraag was of die hiv-behandeling henzelf ook een bijkomende gezondheidswinst oplevert. Dat blijkt inderdaad het geval. Een doorbraak, al komt er voorlopig alleen in Swaziland een programma waarin deze strategie wordt toepast. Andere landen wachten af. 

Vroegtijdige behandeling levert drievoudig voordeel

Het onderzoek heet HPTN 052, is een initiatief van HIV Prevention Trials Network en loopt tot 2015. Er doen 1763 voornamelijk heterokoppels in Afrika, Azië, Noord- en Zuid-Amerika aan mee, waarvan de ene partner hiv heeft en de andere niet. Vorig jaar werden de eerste resultaten van deze HPTN 052-studie bekend gemaakt: als hiv-positieve partners met hiv-remmers worden behandeld, is de kans op overdracht van het virus 96 procent minder dan wanneer er later behandeld wordt. Het wetenschappelijk tijdschrift Science noemde het ‘de doorbraak van 2011’.

Nu werden de resultaten uit een vervolgstudie bekendgemaakt. De seropositieve partners uit HPTN 052 die vroeg behandeld zijn, hebben minder gezondheidsklachten dan de groep die later met medicatie begon. Vroegtijdige behandeling levert drievoudig voordeel: het voorkomt dat mensen aids krijgen, het voorkomt allerlei gezondheidsklachten en de kans op overdracht van het virus wordt heel klein. Mensen met hiv zijn door deze behandeling dus gezonder en hun partners worden beter beschermd.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]