Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Eenvoudiger therapeutisch aidsvaccin op komst
2012-11-11

Zoeken naar een vaccin tegen hivOnderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen zijn erin geslaagd om een stap te zetten naar het therapeutisch aidsvaccin van de volgende generatie. Dat kan rechtstreeks aan de patiënt worden toegediend, zonder dat nog cellen uit zijn lichaam moeten worden gehaald, in het lab gewijzigd en dan weer ingespoten. Winni De Haes kon aantonen dat je het immuunsysteem met de nieuwe techniek inderdaad veilig en goedkoop op scherp kunt zetten.

Alternatief voor pillen?

Het jongste decennium kregen mensen met hiv-besmetting uitzicht op een min of meer normaal leven, toch indien zij (of hun land) rijk genoeg zijn om een levenslange dagelijkse kuur met een cocktail van pillen te betalen, de discipline kunnen opbrengen om die kuur strikt te volgen, en de toxische neveneffecten ervan kunnen verdragen. Wetenschappers zoeken daarom ijverig naar een alternatieve behandeling, met name een vaccinatie die het immuunsysteem van de patiënt voldoende oppept om zelf het virus aan te vallen en uit te schakelen, of op zijn minst onderdrukt te houden.

Het beste doelwit voor zo’n ‘therapeutisch vaccin’ lijken de dendritische cellen, gespecialiseerde cellen van het immuunsysteem. Zij vormen de inlichtingendienst die de eigenlijke strijdcellen aanleert wat ze precies moeten aanvallen. Alleen slagen ze er niet goed in om de juiste informatie over het hiv-virus te pakken te krijgen en die om te zetten in goede voorbeelden voor de strijdcellen. Vorsers overal ter wereld proberen daarom dendritische cellen ‘op scherp te zetten’ door hen op te laden met de bouwinstructies voor de aan te vallen hiv-eiwitten.

Op zoek naar een standaardvaccin

Tot nu toe moet die stap in het lab gebeuren, buiten het lichaam van de patiënt, die nadien zijn op scherp gezette dendritische cellen terug ingespoten moet krijgen. Begin dit jaar meldden onderzoekers van het ITG en de UA dat het immuunsysteem van hun patiënten na een geslaagde procedure inderdaad het hiv-virus krachtiger aanviel. Maar nog niet voldoende om de patiënten te genezen.

Het zou stukken handiger zijn als de cellen niet meer in het lab op scherp gezet moesten worden, maar gewoon in het lichaam van de patiënt. Geen arbeidsintensieve individuele behandeling voor iedere patiënt apart meer, maar één vaccin dat aan iedereen gegeven kan worden. Niet eenvoudig, al was het maar omdat de daarbij benodigde informatiedrager door het lichaam wordt afgebroken nog voor die de dendritische cellen zelfs maar bereikt.

Links

Lees het volledige artikel van het ITG:
Eenvoudiger therapeutisch aidsvaccin op komst (20 sep. 2012)
http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=688&IID=254&L=N

 


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]