Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Gen voorkomt dat hiv-positieve patiënt aids krijgt
2010-11-14

hiv of aidsvirusSommige mensen zijn van nature beter beschermd tegen hiv. Hiv-positieve patiënten die een aantal specifieke aminozuren aanmaken, hebben een grotere kans om hiv onder controle te houden en geen aids te krijgen. Dat blijkt uit een internationale studie.

Hiv-controllers

De onderzoekers wisten ruim duizend hiv-positieve patiënten te traceren, afkomstig uit Europa en de Verenigde Staten, die geïnfecteerd zijn maar niet ziek worden. Hun immuunsysteem slaagt erin om zonder medicijnen het virus in bedwang te houden. Het DNA van die groep zogeheten hiv-controllers werd vergeleken met dat van hiv-positieve patiënten die wel ziek zijn geworden. Nooit eerder werd op dit gebied zo'n omvangrijke zogeheten genoombrede associatiestudie gedaan, waarbij alle DNA-variaties in kaart worden gebracht.

Eiwit

Uit die vergelijking kwam naar voren dat een specifiek gen, het HLA-B-gen, daarvoor verantwoordelijk is. De vondst van dat gen is niet nieuw. Maar onderzoekers hebben nu voor het eerst in kaart gebracht welke genvariaties en vooral welk deel van het HLA-eiwit (waarvoor het HLA-gen codeert) bij die bescherming een rol spelen.

De indentificatie van dit gen biedt nog niet meteen nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van hiv, maar kan hopelijk aanknopingspunten bieden voor verder onderzoek naar een behandeling en/of vaccin.

Links

 


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]