Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Preventief middel tegen HIV-besmetting is mogelijk
2009-12-13

Levenscyclus van het aidsvirus in de CD4-celHet moet op “relatief korte termijn” mogelijk zijn om een veilig en werkzaam preventiemiddel te hebben, een zogenaamd microbicide, dat besmetting door het aidsvirus verhindert – of op zijn minst aanzienlijk vermindert. Zo’n zalf of gel is een interessante aanvulling op  de bestaande vormen van preventie zoals veilig vrijen en condoomgebruik. Dat concludeert onderzoekster Katty Terrazas na onderzoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Ze deed haar onderzoek in een weefselkweek, nog niet op mensen, maar het geeft haar wel voldoende vertrouwen voor haar uitspraak. En het leverde haar op 10 december2009 een doctoraat aan de Universiteit Antwerpen op.

Onthouding of condoom

Het HIV-virus, de veroorzaker van aids, is intussen een kwarteeuw bekend, en nog steeds is er geen vaccin om het te voorkomen noch een manier om een besmetting ongedaan te maken. De jongste vijftien jaar zijn er wel middelen gekomen die maken dat besmetting geen snel doodvonnis meer is, maar het leven met die besmetting blijft op allerlei manieren een zware opgave. Om besmetting te verhinderen is er voorlopig maar één manier: zorg dat je niet met het virus in contact komt. En dat lukt enkel met seksuele onthouding of een condoom. Twee manieren die moeilijk jarenlang foutloos vol te houden zijn. Zo zitten mensen nu eenmaal niet in elkaar, getuige de 2,7 miljoen nieuwe besmettingen per jaar.

Bovendien zijn het twee middelen waar vrouwen weinig greep op hebben. Als een man niet wil, hebben ze weinig verweer. Een geneesmiddel dat het virus in sperma verhindert om via vagina of anus nog bij een nieuw slachtoffer binnen te raken, en dat een vrouw zelf op ieder ogenblik kan aanbrengen, zou dus zeer welkom zijn.

HIV de pas afsnijden

Het virus besmet hoofdzakelijk CD4-cellen, zeg maar de stafofficieren van ons immuunsysteem, en dendritische cellen, de inlichtingendienst. Terrazas onderzocht verschillende stoffen, die elk een andere stap in de verovering van die cellen blokkeren. Bijvoorbeeld de ‘reverse transcriptie’, waarbij de erfelijke informatie van het virus wordt overgeschreven in een alfabet dat cellen verstaan (van RNA naar DNA, het zo goed als universeel gebruikte alfabet bij levende wezens). Of een andere stap, de integratie, waarbij het virus-DNA zich binnenwringt in het DNA van de cel.

Tegen beide stappen bestaan potentiële middelen. Terrazas kon – in de reageerbuis – van twee middelen aantonen dat ze niet giftig zijn voor cellen, dat ze elkaars werking versterken, dat ze het virus uitschakelen en dat ze dat ook nog kunnen als de middelen pas na de blootstelling toegediend worden. Zoals te verwachten was, kan het virus tegen beide middelen resistent worden, maar die kans verlaagt door beide middelen in combinatie toe te dienen.

bron: ITG, 11 december 2009

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]