Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Proefvaccin tegen HIV gedeeltelijk succes
2009-09-30

Proefvaccin tegen HIVVoor het eerst heeft een proefvaccin het risico op besmetting met het HIV-virus verminderd. Het risico op besmetting nam met een derde af, zo bleek uit een test bij zo'n 16.000 mensen in Thailand. Dit is een belangrijke doorbraak, maar verder onderzoek is nodig om het vaccin op punt te stellen.

Het nieuwe vaccin combineert eigenlijk twee oude vaccins die elk apart niet werkten. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Amerikaanse leger en de Thaise overheid en duurde zeven jaar. In heel Thailand werden 16.000 vrijwilligers uitgezocht die niet besmet waren met HIV, het virus dat aids veroorzaakt.

De ene helft kreeg het proefvaccin toegediend, de andere helft kreeg een placebo. Allemaal kregen ze tips om HIV-besmetting te voorkomen, zoals veilig vrijen. Om de zes maanden werd getest of ze besmet waren. De kans op besmetting nam bij 31,2 procent van de proefpersonen af. "Voor het eerst heeft een proefvaccin aangetoond dat het in staat is om de kans op HIV-besmetting significant te verminderen", liet een Amerikaanse wetenschapper verstaan.

Wetenschappers zijn al 25 jaar op zoek naar een vaccin voor het virus, tot nu toe zonder resultaat. Hoewel de resultaten nog verder onderzocht moeten worden en we nog ver staan van een werkend vaccin, biedt het nieuws hoop in de strijd tegen een virus waaraan wereldwijd nu al 33 miljoen besmet zijn.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]