Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Nieuwe aanpak voor behandeling HIV
2009-07-13

HIVAmerikaanse en Canadese onderzoekers hebben de T-cellen geïdentificeerd waarin HIV zich decennialang kan verschuilen. Die ontdekking opent perspectieven voor een nieuwe aanpak van de infectie. Een combinatie van de traditionele HAART met een specifieke chemo- en immuuntherapie tegen de reservoircellen moet leiden tot virusvrije patiënten. HAART staat voor “Highly Active Antiretroviral Therapy”, dat is de huidige combinatiebehandeling met virusremmers.

"De bestaande antiretrovirale therapie laat toe om een HIV-infectie onder controle te houden en een explosieve vermenigvuldiging van het virus bij de meeste patiënten te verhinderen", zegt Rafick-Pierre Sékaly van het Vaccine and Gene Therapy Institute van Florida. "Het virus uitroeien blijkt echter onmogelijk omdat het zich verbergt in cellen van het afweersysteem waarin het immuun is voor de antivirale middelen en de afweer van het lichaam. Deze reservoirs zorgen telkens opnieuw voor een aanvoer van virusdeeltjes."

Geheugencellen

Sékaly identificeerde samen met onderzoekers van de McGill University in Montréal (Canada) de afweercellen waarin HIV zich schuilhoudt. De resultaten van het onderzoek werden op 21 juni 2009 gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine. Het gaat in hoofdzaak om twee types CD4+ T-cellen: centrale geheugencellen (TCM) en transitionele geheugencellen (TTM). In beide celtypes integreert het virus zijn genoom in het genetische materiaal van de gastcel en 'leeft' het verder als een provirus. Het vermenigvuldigt zich niet zelfstandig maar laat zich mee vermenigvuldigen door de deling van zijn gastheer. Het provirus wordt met andere woorden doorgegeven van moedercel op dochtercellen. Verder brengen de T-cellen ook nauwelijks virale eiwitten tot expressie waardoor ze niet detecteerbaar zijn voor de andere onderdelen van het immuunsysteem.

Beide reservoirs hebben elk hun specifieke eigenschappen. Zo blijkt het TCM –reservoir langzaam af te nemen bij patiënten die positief reageren op HAART en die normale CD4+-waarden in hun bloed blijven houden. De grootte van het TTM –reservoir is dan weer afhankelijk van het tijdstip waarop HAART wordt opgestart. Patiënten bij wie die therapie snel wordt ingezet, hebben de minste geïnfecteerde TTM cellen.

Dubbele aanpak

"Op basis van ons onderzoek treedt een alternatieve vorm van HIV-therapie op de voorgrond", meent Sékaly. "Naast de traditionele HAART om de virale lading onder controle te houden, moet het mogelijk zijn om de HIV-reservoirs aan te pakken met chemotherapie en/of immunologische therapie, zoals die vandaag al wordt toegepast voor leukemie. Door het virus tegelijkertijd op deze dubbele manier te lijf te gaan, moet het mogelijk zijn om geïnfecteerde personen virusvrij te maken."

Die dubbele aanpak zal evenwel nog niet voor morgen zijn. In de eerste plaats moet een specifieke therapie worden ontwikkeld gericht tegen de geïnfecteerde T-geheugencellen. Sékaly heeft wel al een vermoeden op welke proliferatiepathways hij kan inspelen. Vervolgens zullen nog een hele reeks dierproeven moeten worden uitgevoerd voor de eerste patiënt in aanmerking komt voor een experimentele behandeling. "Maar het is voor het eerst sinds het ontstaan van aids dat we werkelijk uitzicht hebben op een behandelingsstrategie om patiënten ook werkelijk te genezen.", besluit Sékaly hoopvol.

met dank aan Peter Raeymaekers van Artsenkrant

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]