Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Griepepidemie voorbij, nieuwe golf blijft mogelijk
2009-12-27

Evolutie van de griepinfecties: de rode lijn = 2009 (klik om te vergroten)De Mexicaanse griepepidemie A/H1N1 van 2009 in België duurde 10 weken tussen begin oktober (week 40) en december (week 50). Het hoogtepunt van de epidemiepiek werd eind oktober (week 44) vastgesteld: zie rode lijn in bovenste grafiek. Tijdens week 51 daalde het aantal consultaties met griepale syndromen onder de epidemische drempel en bijgevolg wordt aan de epidemische criteria niet meer voldaan. Een nieuw golf van deze A(H1N1)2009 Influenza is steeds mogelijk omdat een belangrijke deel van de bevolking nog niet immuun werd voor het virus, niet door infectie en niet door vaccinatie.

Epidemie A/H1N1 bleef beperkt

Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april 2009, liepen in ons land 207.831 personen een besmetting op. Het aantal personen dat in ons land besmet is met de A/H1N1-griep bleef relatief beperkt en de epidemie heeft tot nu toe geen significante impact gehad op de bevolking. De verhouding tussen seizoensgriep en Mexicaanse griep in ons land werd berekend op basis van de registratie door een 200 tal huisartspraktijken: zie blokdiagram (klik om te vergroten). Groen staat voor H1N1 of Mexicaanse griep.

Verhouding tussen seizoensgriep en Mexicaanse griep in ons land tijdens de tweede helft van 2009 (klik om te vergroten)Tot op heden zijn 17 overlijdens ten gevolge van de complicaties van een griepinfectie aan het Interministerieel Commissariaat Influenza meegedeeld. De aanwezigheid van de Mexicaanse griep, heeft tot op heden geen merkbare invloed op het totaal aantal overlijdens in ons land.

Griepvaccinatie

De gemelde overlijdens zijn alle te wijten aan de ziekte en houden geen verband met bijwerkingen van het vaccin. Het Commissariaat benadrukt nogmaals het belang hiervan voor mensen aan wie het aangeraden wordt. Zij hebben nog steeds de mogelijkheid zich te laten vaccineren bij hun huisarts.  

In de afgelopen weken werden meer dan 2 miljoen dosissen van het vaccin geleverd aan de huisartsen en gezondheidsinstellingen via de apothekers. Het aanbod voldoet hiermee overal aan de vraag.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]