Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Gewone griep niet vergeten
2009-10-18

GriepprikDe Mexicaanse griep heeft al veel opschudding veroorzaakt in 2009. De verwachte pieken - bij de terugkeer van reizigers na de vakantieperiode en bij de start van het schooljaar - zijn uitgebleven. Toch duiken hier en daar nu gevallen op bij ons, maar van een epidemie is op dit ogenblik zeker geen sprake. Door al die aandacht voor de Mexicaanse griep zouden we bijna vergeten dat er nu een nieuwe golf van seizoensgriep zit aan te komen. U nù laten vaccineren tegen deze wintergriep is de boodschap.

Griep is niet banaal

Seizoensgriep of “wintergriep” is geen banale aandoening. Het laat bij de meeste personen met een goede gezondheid weinig sporen na. Maar bij risicopersonen (mensen met een chronische ziekte of ouderen) kunnen complicaties optreden die uiteindelijk tot hospitalisatie leiden. Behalve bronchitis en longontsteking - de klassieke complicaties - kan griep ernstige gevolgen hebben voor hart- en longpatiënten, diabetici, nier- en kankerpatiënten.

In Vlaanderen sterven elk jaar bijna duizend mensen aan de complicaties van de gewone seizoensgriep. Tijdens de laatste ernstige epidemie in ons land (winter 1989-1990) “doodde” dit griepvirus 4500 mensen.

Griepprik

Nochtans kunnen de meeste overlijdens en hospitalisaties worden voorkomen door vaccinatie. Omdat seizoensgriep bijna elk jaar wordt veroorzaakt door een ander griepvirus, moet het griepvaccin elk jaar worden aangepast. Dat doet de Wereldgezondheidsorganisatie. U heeft dus elk jaar een vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen de nieuwe variant van de seizoensgriep. En nee, die griepprik beschermt niet tegen verkoudheid, niet tegen bronchitis en niet tegen sinusitis.

Wie laat zich beter vaccineren tegen seizoensgriep?

Groep 1: personen met risico voor complicaties, dat zijn:

 • alle personen vanaf 65 jaar
 • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan
  • een chronische aandoening van
   • de longen (ook astma)
   • het hart (behalve hoge bloeddruk)
   • de lever
   • de nieren
  • stofwisselingsziekten (ook diabetes)
  • immuniteitsstoornissen (door medicijnen of door HIV)
 • zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen. Zij worden gevaccineerd vanaf het tweede trimester van de zwangerschap.
 • alle personen die in een instelling zijn opgenomen
 • kinderen van 6 maanden tot en met 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie krijgen

Groep 2: iedereen die werkt in de gezondheidszorg

Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als

 • de risicopersonen van groep 1
 • kinderen jonger dan 6 maanden

Daarnaast is het ook aangeraden om alle personen van 50 tot en met 64 jaar te vaccineren, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden die vermeld staat in groep 1. Naast het verhoogde risico dat ze bij griep complicaties krijgen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze tenminste één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogt. Dat risico bestaat vooral bij personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig zijn (BMI>30).

Omdat menselijke en dierlijke griepvirussen (vogelgriep, Mexicaanse griep) terzelfdertijd in ons land circuleren wordt de vaccinatie tegen de seizoengebonden griep ook aangeraden aan bepaalde beroepsgroepen om het risico van virale “reassortering” (de uitwisseling van genetisch materiaal tussen dierlijke en de menselijke influenzavirussen) te voorkomen. Deze groepen zijn:

 • beroepsfokkers van gevogelte en varkens en mensen die bij hen onder hetzelfde dak wonen
 • personen die door hun beroep met levend gevogelte en levende varkens in contact komen

En de vaccinatie tegen Mexicaanse griep?

De jaarlijkse griepprik beschermt niet tegen de pandemische Mexicaanse griep H1N1. Het vaccin tegen de Mexicaanse griep beschermt ook niet tegen de seizoensgriep. Een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep wordt in ons land gratis door de overheid aangeboden. Het is dus niet te koop in de apotheek. Wie behoort tot de risicogroepen voor Mexicaanse griep kan – volgens de huidige planning - vanaf 19 oktober 2009 hiertegen worden ingeënt. Het Europees bureau voor de geneesmiddelenbeoordeling (EMEA) zette begin oktober 2009 het licht al op groen voor de verkoop van Focetria®, Pandemrix® en Celvapan®, drie vaccins tegen dit H1N1-virus. In ons land wordt Pandemrix van de firma GSK Biologicals gebruikt. Dat wordt gemaakt in eigen land.

Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat twee vaccins per patiënt nodig waren, wijst onderzoek in België, Duitsland, Zwitserland en Nederland uit dat mensen jonger dan zestig jaar na slechts één spuit beschermd zijn tegen de Mexicaanse griep. Oudere mensen hebben een hogere dosis nodig omdat hun immuniteitssysteem trager reageert. Volgens Jakob Cramer, die het onderzoek leidde en bij het Bernhard-Nocht-Instituut voor tropische ziekten in Hamburg werkt, hadden patiënten in de testfase geen last van huiduitslag of pijn in de ledematen.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Sommige mensen hebben er baat bij om zich niet alleen tegen griep, maar ook tegen pneumokokken te laten vaccineren. Pneumokokken zijn bacteriën die longontsteking veroorzaken. Maar ze kunnen ook leiden tot oorontstekingen, sinusitis en meningitis. Bij ouderen komen vaak ernstige vormen van deze infecties voor, soms met dodelijke afloop. Daarom doen zij er goed aan om zich om de vijf jaar te laten inenten tegen pneumokokken. Het vaccin tegen pneumokokken kost 23,64 €, wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds, maar beschermt vijf jaar lang. Het kan gelijktijdig worden toegediend met de griepprik. Het pneumokokkenvaccin wordt aangeraden aan:

 • alle personen vanaf 65 jaar
 • personen vanaf dan 50 jaar met chronisch longlijden, congestief hartfalen of alcoholisme
 • alle mensen met HIV

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]