Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Vaccinatie tegen Mexicaanse griep verloopt in twee fasen
2009-10-18

Vaccinatie H1N1verloopt in twee fasenSinds het uitbreken van de pandemie van Mexicaanse griep (influenza A/H1N1) eind april 2009, liepen tot 16 oktober van dit jaar 20.100 personen een besmetting op in ons land. Vijf personen overleden aan de complicaties van de griep. De vaccinatie van gezondheidswerkers startte op 18 oktober 2009. Mensen van de andere risicogroepen worden gevaccineerd in november 2009.

Eerste fase: gezondheidswerkers in ziekenhuizen en huisartsen

Op 18 oktober 2009 startte de eerste fase van de vaccinatiecampagne tegen het pandemische Mexicaansegriepvirus met de levering van vaccins aan alle Belgische ziekenhuizen zodat zij hun personeel en geneesheren-stagiairs en verpleegkundigen  kunnen vaccineren. De ziekenhuizen hebben hiervoor hun bestellingen in de afgelopen week geplaatst en de vaccinatie van het personeel gebeurt op vrijwillige basis. In diezelfde week krijgen ook alle huisartsenkringen een levering vaccins die bestemd zijn voor de vrijwillige vaccinatie van de huisartsen.

Het vaccineren van deze professionelen in de eerste- en tweede lijn van de gezondheidszorg heeft als doel de beschikbaarheid van ons gezondheidszorgsysteem te garanderen tijdens een pandemie en te voorkómen dat besmette professionelen het virus zouden overdragen op al verzwakte patiënten.

Tweede fase: andere risicogroepen

Van zodra er voldoende voorraad aan vaccins aangeleverd wordt, start begin november 2009 de tweede fase van de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep. Hierbij worden de overige professionelen gevaccineerd (zoals bijvoorbeeld de thuisverpleegkundigen en de apothekers), de personen die behoren tot een medische risicogroep, de zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, de ouders met kinderen jonger dan 6 maanden en het onderwijzend personeel en de medewerkers uit de kinderopvang.

Het Interministerieel Commissariaat Influenza zal tegen de start van de campagne zorgen dat al deze doelgroepen geïnformeerd worden over het praktische verloop van de vaccinaties.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]