Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Mexicaanse griep: 12,6 miljoen vaccins besteld voor ons land
2009-07-26

VaccinDe regering heeft met geneesmiddelenproducent GlaxoSmithKline (GSK) een contract afgesloten voor de levering van 12,6 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. De ministerraad keurde ook een wetsontwerp goed dat de regering indien nodig de machtiging geeft om snel en efficiënt op te treden tegen de A/H1N1-griep.

Wetsontwerp

Verwacht wordt dat de Mexicaanse griep in het najaar hard zal toeslaan. Om voorbereid te zijn op een mogelijke pandemie bereidde de regering een soort uitzonderingswet voor die haar bijzondere machten geeft om indien nodig snel op te treden. Ze kan dan bijvoorbeeld bepaalde beroepsgroepen opvorderen die niet tot de gezondheidssector behoren om inentingen te geven, geneesmiddelen laten verspreiden door het leger, beperkingen voor het geven van bloed opheffen, enzovoort.

De bijzondere machten zijn wel beperkt in de tijd en gelden enkel in uitzonderlijke omstandigheden. Ze moeten ten laatste één jaar na datum ook worden bekrachtigd door een wet.

Vaccins

De ministerraad zette ook het licht op groen voor het afsluiten van een contract met GSK voor de levering van 12,6 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Met de dosissen kan de hele bevolking één keer en alle kinderen onder de 8 jaar verschillende keren worden ingeënt. De vaccins moeten 36 maanden bruikbaar zijn, ongeacht de mogelijke mutaties van het virus.

In het najaar volgt nog een vaccinatiecampagne. De vaccins zullen in elk geval gratis zijn voor bepaalde risicogroepen zoals zwangere vrouwen, mensen met hartziektes en gezondheidswerkers.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]