Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Artsen maken zich klaar voor H1N1-griepepidemie
2009-07-14

StethoscoopDe huisartsen zijn begonnen met de voorbereidingen voor een grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep deze zomer. Samen met de gemeentebesturen bekijken ze of culturele centra kunnen worden gebruikt als polikliniek en er worden noodplannen opgesteld voor het geval de artsen zelf ziek beginnen worden. Ook testen twee Vlaamse universitaire centra op verzoek van een aantal vaccinproducenten proefvaccins voor de Mexicaanse griep op 300 tot 400 gezonde vrijwilligers in augustus en september 2009.

Noodcentrales

In elke gemeente wordt een zorgmeldpunt opgericht, dat zal fungeren als noodcentrale. 'Het meldpunt beslist welke patiënten naar welke praktijk worden doorverwezen', zegt dokter Jos De Smedt van Domus Medica, dat de huisartsenkringen in Vlaanderen vertegenwoordigt. 'Indien nodig zullen de praktijken worden gescheiden. Dan komen er artsen die enkel griepslachtoffers behandelen en artsen die de andere patiënten ontvangen.'

Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat ook de huisartsen zelf ziek zullen worden. 'Daarom moeten er draaiboeken worden opgesteld', zegt De Smedt. 'Alle artsen moeten invallen voor elkaar. Indien de bestaande praktijken niet meer groot genoeg blijken, zullen er poliklinieken worden ingericht in bijvoorbeeld parochiezalen en culturele centra. Die locaties worden nu al gecontroleerd op hun geschiktheid.'

Ook wat betreft materiaal worden er al volop voorbereidingen getroffen. De artsen slaan massaal mondmaskers en ontsmettingsmiddelen in. Volgens voorspellingen van het Interministerieel Commissariaat Influenza kan na de vakantiemaanden tot een derde van de Belgische bevolking (3,6 miljoen mensen) besmet raken met het A/H1N1-virus. 'Als er deze zomer een grootschalige uitbraak komt, gaan de huisartsen op verregaande wijze moeten samenwerken met elkaar', aldus De Smedt. ‘Als de uitbraak toch uitblijft, zal dit alleszins een erg goede oefening zijn gebleken'.

Vaccin tegen Mexicaanse griep

De Antwerpse en de Gentse universiteit werden gecontacteerd door een aantal producenten om hun proefvaccin te testen zodra het klaar is. Ze werken met dode vaccins, waardoor er zeker geen risico is dat de vrijwilligers griep krijgen. Het is vergelijkbaar met tests voor de wintergriepvaccinatie.

De finale resultaten worden verwacht in oktober 2009. Daarna gaat er een rapport naar de regelgevende autoriteiten en is het aan hen om groen licht te geven voor het vaccin. Vervolgens kan de massaproductie starten, zodat het vaccin enkele weken later op de markt kan komen. Dat betekent dat het in oktober of november beschikbaar is.

Of het vaccin op tijd op de markt komt, blijft koffiedik kijken. Het zou kunnen dat de Mexicaanse griep zoals SARS enkele jaren geleden geleidelijk een stille dood sterft. Maar we zien ook de cijfers in het Verenigd Koninkrijk en Spanje: de kans is dus groot dat het virus nog zal circuleren, mogelijk in combinatie met de wintergriep. Als er in dat geval mutaties van het griepvirus zouden gebeuren, zou dat een ernstige pandemie kunnen veroorzaken. Dus daarop bereiden we ons voor.

Links

  Items over Mexicaanse griep in het VRT nieuws

  • Fragment VRT nieuws van 9 juli 2009:
   Artsen maken zich klaar voor griepepidemie
   Het Journaal 1 - 09/07/09
  • Fragment VRT nieuws van 9 juli 2009:
   Veel mensen vragen aan hun huisarts een attest om aan hun werkgever te bewijzen dat ze niet besmet zijn met de Mexicaanse griep. Volgens de griepcommissaris is dat zinloos.
   Het Journaal 1 - 09/07/09
  • Fragment VRT nieuws van 4 juli 2009:
   Griepcommissaris Marc Van Ranst voorspelt dat de Mexicaanse griep in ons land 7 levens per dag zal eisen tegen het einde van de zomer.
   (Het journaal 1 - 04/07/09)

Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]