Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Vrijstelling autogordel aan banden
2011-04-03

klikvast Alleen als het dragen van de autogordel echt levensbedreigend is, kan er nog een vrijstelling voor gelden. Artsen hebben enkel nog een doorverwijzende functie en zullen zelf geen attesten meer afleveren.

Dat staat in de nieuwe richtlijnen terzake die alle artsen in het land toegestuurd kregen. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe wil zo orde op zaken stellen. Nu mogen zowat 300.000 mensen in ons land zonder gordel rijden. Ze hebben daarvoor een vrijstelling van hun dokter op zak. Daar komt verandering in. Alle artsen kregen een lijst met aandoeningen toegestuurd waarvoor geen vrijstelling meer kan gelden (zie pdf-link onderaan). "Door een duidelijke lijst op te stellen, zullen artsen niet meer voor het minste kwaaltje een attest kunnen uitschrijven", legt Schouppe uit. Met de verstrenging hoopt de staatssecretaris tientallen levens te redden.

Vrijstelling flink teruggeschroefd

"Op de lijst staan aandoeningen waarvoor in het verleden wel, maar dan ten onrechte een vrijstelling werd verleend", legt Schouppe uit. "Deze negatieve lijst moet dus beschouwd worden als een referentiepunt voor de doorverwijzende arts." De richtlijn somt een hele reeks aandoeningen op – zoals zwangerschap, ademhalingsmoeilijkheden, pacemaker, borstamputatie, obesitas, zwakbegaafdheid – en geeft advies en tips om de wagen eventueel aan te passen. Zo kan een kussentje, een zacht hoesje of een stukje mousse in heel wat gevallen voor het nodige comfort zorgen. Een langere gordel kan mensen met zwaarlijvigheid helpen en chauffeurs met een kleine gestalte moeten een aangepaste stoel voorzien.

Voor eventuele voertuigaanpassingen staat het CARA ter beschikking. In het ergste geval kan een bestuurder tijdelijk niet rijgeschikt worden verklaard. "Wie mogelijk voldoende medische redenen heeft om eventueel vrijstelling van gordeldracht te bekomen, kan om diezelfde medische redenen ook een rijgeschikheidsonderzoek worden opgelegd", besluit Schouppe.

Steeds meer Belgen doen autogordel om

Uit een onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) van december 2010 bleek overigens dat 85,7 procent van de Belgen zijn/haar veiligheidsgordel vooraan in de auto draagt. Dat is een stijging van ruim 30 procent ten opzichte van 2003, maar nog altijd minder dan in onze buurlanden. In andere Europese landen als Frankrijk, Nederland en Groot-Brittanië bedraagt de gordeldracht meer dan 95 procent.

Links

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]