Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Festivals en gehoorschade
2010-07-25

muziekfestivalVerkeerd gebruik van mp3-spelers, te luide muziek op festivals, versterkers in cinema’s, discotheken en concerten: onze oren krijgen het soms hard te verduren. Slechthorendheid wordt meer en meer een probleem, ook bij jongeren.

Oorsuizen

Muziek is steeds luider en van betere kwaliteit geworden de laatste jaren. Het eerste teken en alarmsignaal van schade is oorsuizen. Als je uit een fuif komt en je oor begint te piepen, dan betekent het dat er gehoorcellen beschadigd zijn. Het tweede teken is dat je moeilijker spraak kan verstaan in luistersituaties. Als er veel mensen tegelijk aan het praten zijn en je verstaat hen niet meer dan zit je al in de tweede fase van gehoorschade. Vroeger trad dit pas op wanneer je 40 of 50 jaar was, nu komt dit al voor bij heel jonge mensen.

Oorschade geneest niet

We hebt zo’n 3500 gehoorcellen in een oor. Elk celletje is gevoelig voor 1 frequentie. Vergelijk het met een piano met 3500 toetsen: elke keer als je zo’n cel verliest, verlies je eigenlijk 1 toets van je piano. Er is geen behandeling voor gehoorschade. Eens je oor beschadigd is herstelt het zich niet meer. De enige vorm van behandeling is zorgen dat je geen oorbeschadiging krijgt, preventie dus. Wanneer je vier dagen lang naar een festival gaat, kan je dat niet ongestraft doen als je jezelf niet beschermt.

Gehoorschade is ook een beroepsziekte. Iedereen die aan teveel geluid wordt blootgesteld op zijn werk zal hier schade door krijgen.

Voorkómen

Eerst en vooral moet je alles rondom jou stiller zetten zoals bijvoorbeeld je mp3-speler. Draag een gewone koptelefoon in plaats van kleine oortjes in je oor. Als je het zelf niet stiller kan zetten, zoals op een concert of een festival, draag dan oorbeschermers. Daarnaast is het ook belangrijk om je oor ook rust te gunnen.

Het aantal depressies bij mensen met gehoorschade is heel hoog. Doordat die mensen niemand meer verstaan vallen ze steeds meer uit de boot. Ze trekken zich terug in hun eigen isolement en dat leidt tot een verminderde levenskwaliteit. Ook de kans op een goede job is veel kleiner bij mensen met gehoorverlies.

Links

laatste update: 28 juni 2017

Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]