Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Eikenprocessierups verspreid over de hele provincie Antwerpen
2011-05-29

Eikenprocessierupsen afbrandenDe eikenprocessierups veroorzaakt dit jaar eerder problemen dan vorig jaar. Door het aanhoudende mooie weer stonden eiken half april al in blad. De rupsen groeien daardoor sneller dan verwacht. Dat heeft groenbeheerders verrast.

Rond deze tijd krijgen de rupsen hun gevreesde brandhaartjes, die irritatie van huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Lees hier meer over in de brochure op deze site. Ook zijn de beestjes berucht om hun vraatzucht. Ze kunnen bomen helemaal kaal vreten. Verwacht wordt dat de resultaten van hun vraatzucht over een week of twee zichtbaar zullen zijn.

Eikenprocessierupsen wegzuigenTer bestrijding kunnen bomen preventief met een bacterie (Bacillus thuringiensis) worden bespoten. Dat is op veel plaatsen nog niet gebeurd en daar is het nu ook te laat voor. Daardoor konden de rupsen zich op veel plaatsen ongestoord ontwikkelen. De meest aangewezen bestrijdingstechniek op dit ogenblik is het mechanisch wegzuigen of afbranden van de nesten en de eikenprocessierupsen.

Het Antwerps Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) adviseert om enkel te bestrijden in de bebouwde kom of op andere publieke plaatsen zoals langs wandel- of fietswegen. In natuur- of bosgebieden wordt verondersteld dat het biologisch evenwicht kan behouden worden via de natuurlijke vijanden van de rups en ondervindt de mens er weinig hinder van.

Overlast?

Waarschuw het gemeentebestuur, de groendienst of de brandweer bij overlast door eikenprocessierupsen. Zij zullen passende maatregelen treffen of de verantwoordelijke diensten op de hoogte brengen.

In de stad Antwerpen haalt de Groendienst enkel nesten weg op openbaar domein of nesten die de publieke veiligheid kunnen schaden. De Groendienst kan u wel alle informatie geven om een aannemer in te schakelen.

Links

 • Lees meer over de eikenprocessierups op deze site
 • Hulplijnen
  • Infolijn Antwerpen, Grote Markt 11, 2000 Antwerpen
   03 / 221 13 33
  • Stads- en buurtonderhoud Stad Antwerpen
   Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen
   03 / 338 14 87
  • Team Natuur en Landschap, Cel Studie van de Provincie Antwerpen
   03 / 240 59 84

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]