Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Download de decibelmeter-app
2012-06-10

decibelmeter-app Als je deze zomer naar een muziekfestival trekt, kan je een decibelmeter-app downloaden op je smartphone. De Vlaamse overheid lanceert de gratis app naar aanleiding van hun sensibiliserings-campagne over de risico's op gehoorschade.

Zelf het geluidsniveau meten

App staat voor ‘applicatie’, letterlijk: toepassing. Het is een computertoepassing of programma dat bedoeld is voor smartphones. Met deze app kan je zelf het geluidsniveau meten op een festivalterrein, in een dancing, op je werk of thuis. Je kan zo inschatten hoe lang je zonder risico op die plek kan blijven. De app voert geen professionele meting uit. Het getoonde geluidsniveau geeft wel een idee over het gehoorsrisico.

Je kan hem downloaden op de site 'helpzenietnaardetuut.be', doorklikken naar 'Meer weten over gehoorschade' en dan naar 'Gehoorschade voorkomen'. Er is een app voor Android en een voor iTunes. Er staan ook nog een heleboel praktische tips.

Lawaai maakt doof

De app is een van de acties van de campagne "Help ze niet naar de tuut", die in april 2012 werd gelanceerd met radiospots en een website met informatie over de oorzaken en gevolgen van gehoorschade.

Gehoorverlies kan aangeboren zijn of worden verworven tijdens het leven. Lawaai is hierbij een van de belangrijkste oorzaken, zeker bij jongeren. Lawaainiveaus van meer dan 81 decibel die langer dan 2 uur aanhouden veroorzaken slechthorendheid en oorsuizen ('tinnitus'). In België schat men het aantal matig tot ernstig gehoorgestoorden op 200.000 en licht gehoorgestoorden op 800.000.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]