Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Humanitaire ramp in Darfour (update)
2005-03-20

In 1983 startte in het christelijke zuiden van het Afrikaanse land Soedan een opstand tegen het islamitische noorden. Het conflict ging onder meer over de verdeling van olie-inkomsten.

In Darfour, in het westen van Soedan, woedt sinds 2003 ook een oorlog die aan het uitgroeien is tot een van de grootste menselijke drama's uit de geschiedenis. Sluimerende etnische tegenstellingen tussen de Arabische en de zwarte bevolking zijn er tot een explosieve uitbarsting gekomen.

Soedanese vluchtelingenSinds begin 2003 vechten in Darfour twee rebellenbewegingen van zwarte Soedanezen, de Sudan Liberation Movement/Army (SLA) en de Justice and Equality Movement (JEM) tegen de regering in Khartoem. De rebellen eisen dat de regering een einde maakt aan de armoede in de afgelegen woestijnregio. Khartoem heeft nomaden van Arabische afkomst ingehuurd om de rebellen te bestrijden.Die Arabische militie wordt Janjaweed genoemd (strijders te paard).

Begeleid door Soedanese regeringsmilitairen vallen die Janjaweed-krijgers op paarden en kamelen dorpen van de zwarte Afrikaanse bevolking aan. Ze doden de mannen op gevechtsleeftijd, roven het vee, doorzeven het kookgerei en vernietigen hutten, scholen, moskeeën en voedselvoorraden.

De VN-vluchtelingenorganisatie United Nations High Commissioner for Refugees noemt de toestand een van de grootste humanitaire rampen ter wereld. Naar schatting anderhalf miljoen mensen zijn op de vlucht. De Wereldgezondheidsorganisatie stelde vast dat er in Noord Darfour dagelijks 1,5 mensen op 10.000 sterven. Voor West Darfour bedraagt dat 2,9 per 10.000. Deze cijfers zijn gebaseerd op WHO-waarnemingen tussen 15 juni en 15 augustus 2004.

"Zelfs als we de nodige hulp tijdig ter plaatse kunnen krijgen, verliezen we mogelijk nog zo'n 300.000 tot 350.000 mensen. In het andere geval kan de dodenbalans echter oplopen tot een miljoen mensen", waarschuwde Andrew Natsios, directeur van het Amerikaanse Agentschap voor Ontwikkelingshulp (USAid).

Artsen Zonder Grenzen

AZG heeft momenteel meer dan 200 internationale hulpverleners en 2.000 lokale medewerkers in Darfour, naast de 35 internationale medewerkers die vluchtelingen uit Darfour helpen in Tsjaad. De medische teams van AZG op meer dan 26 plaatsen in Darfour houden medische consultaties, behandelen slachtoffers van geweld, vangen ernstig en matig ondervoede kinderen op, houden zich bezig met water- en sanitaire voorzieningen, en leveren dekens en andere basisgoederen aan meer dan 700.000 ontheemden.

Rebellen en Soedanese regering ondertekenden staakt-het-vuren

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft de rebellenbeweging SPLA op 9 januari 2005 een vredesakkoord ondertekend met de regering. De overeenkomst moet een einde maken aan een burgeroorlog die al meer dan twintig jaar woedt en aan 2 miljoen mensen het leven heeft gekost. Het vredesakkoord maakt nochtans geen einde aan de problemen in het westen van Soedan, de provincie Darfour.

Minstens 180.000 doden

Het conflict in Darfour heeft tijdens het jongste anderhalf jaar minstens 180.000 doden geëist, verklaarde de VN op 14 maart 2005. Het gaat om overlijdens die hadden kunnen worden voorkomen, namelijk ten gevolge van ontberingen en ziekten en niet door krijgsgeweld. Volgens de VN gaat het geweld in Darfour, buiten de vluchtelingenkampen, verder. Zonder een stabilisatie van de toestand dreigt het aantal vluchtelingen toe te nemen van 2 miljoen momenteel tot 3 à 4 miljoen mensen.

Situering

Darfour (Soedan)

Steun

Financiële steun geven kan op rekeningnr. 000-0000025-25 (Rode Kruis), 000-0000055-55 (Unicef) of 000-0000060-60 (AZG) met de vermelding "Sudan".

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]