Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Openbare aanbesteding voor de contraceptiepil op til
2004-12-10

'Vanaf 1 januari betaalt het ziekenfonds een hele resem anticonceptiepillen niet meer terug', zo klonk het vorige week. De producenten waren uit het terugbetalingssysteem gestapt. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte wou dat nog tegenhouden, maar de rechter gaf de farmaciebedrijven gelijk.

In totaal betrof het elf merken die samen meer dan de helft van de terugbetaalde anticonceptie-pillen op de markt brengen. Het ging om Femodène, Harmonet, Marvelon, Meliane, Mercilon, Microlut, Minulet, Neogynon, Ovidol, Tri-Minulet en Triodène. In ons land neemt ongeveer 1 miljoen vrouwen de pil. Ongeveer drie op vijf van die vrouwen zou daardoor vanaf volgend jaar meer betalen. Waarom de bedrijven uit het terugbetalingssysteem stappen was onduidelijk. Ze wilden niet reageren. Het kabinet Demotte sprak van ,,commerciële redenen". De bedrijven moeten een relatief hoge bijdrage betalen om in het terugbetalingssysteem te zitten.

'Vrouwen die een betaalbare pil willen veranderen best van merk', zo klonk het aanvankelijk op het kabinet van minister Demotte. Er waren volgens de minister nog altijd voldoende pillen die wél worden terugbetaald. Het kabinet verwees ook naar de generische anticonceptiepillen die sowieso goedkoper zijn dan merkpillen. 'En vrouwen jonger dan 21 blijven een maandelijkse korting van drie euro op de pil krijgen.'

Maar op 3 december liet de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid weten dat hij zo vlug mogelijk een openbare aanbesteding wil lanceren voor de anticonceptiepil. De pil die de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft wordt dan extra terugbetaald. Verder werkt Demotte aan een wettelijk initiatief waardoor farmaceutische bedrijven niet meer eenzijdig uit het terugbetalingssysteem van de ziekteverzekering kunnen stappen. Met deze twee initiatieven reageert hij op de beslissing van enkele farmabedrijven om uit het terugbetalingssysteem te stappen.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]