Patrick Sweetlove, huisarts
home.GIF - 473 Bytes
raadpleging
infomail
actueel
medische info
hyperlinks

Actueel

Eenvoudige test schat nood aan cholesterolverlagers in
2010-01-24

De noodzaak om cholesterolpillen te gebruiken kan op een eenvoudige manier afgeleid worden uit een aantal risicofactoren. Dat blijkt uit een onderzoek van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel.

Cholesterolpillen: een overwogen keuze

Het aantal Belgen dat cholesterolverlagers gebruikt nam de voorbije jaren spectaculair toe. Ondertussen zitten meer dan 1,3 miljoen Belgen aan de cholesterolpillen. Samen slorpen die bijna 400 miljoen van het RIZIV-budget op. De stijging werd vooral waargenomen sinds de versoepelde terugbetaling in 2003. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt daarenboven dat slechts 1 op de 20 patiënten die cholesterolpillen innemen hier ook een voordeel uit haalt en een hart- of vaatziekte voorkomt. Het probleem ligt vooral in de opsporing van patiënten die voordeel kunnen halen uit de pillen. Vroeger werd hiervoor het Amerikaanse Framingham-model gebruikt en vanaf 2003 het Europese Score-model. Maar de overeenstemming tussen beide modellen is zeer laag.

Zes risicofactoren

De vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel heeft nu een eenvoudig instrument uitgedokterd om patiënten op te sporen die in aanmerking komen voor behandeling. De selectie wordt gemaakt op basis van zes risicofactoren: mannelijk geslacht, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, roken, diabetes en het voorkomen van een aandoening van de kransslagaders binnen de familie.

Patiënten die behoren tot de twee laatste groepen (diabetes en familiale voorgeschiedenis) komen sowieso in aanmerking voor cholesterolverlagers. Maar patiënten met drie van de vier andere risicofactoren (mannelijk geslacht, hoge bloeddruk (>=140/90 mmHg), hoge cholesterol (>=190 mg/dl) en roken) komen ook in aanmerking. De patiënten die op deze manier geselecteerd worden, stemmen beter overeen met het Framingham-model en het Score-model dan deze modellen onderling. De kans is daardoor groter dat de juiste patiënten worden geselecteerd. Bovendien is het model makkelijker te gebruiken, omdat er geen ingewikkelde berekening aan te pas komt zoals wel het geval is bij het Europese en Amerikaanse model.

Online test

De nieuwe website (www.testuwcholesterol.be) helpt het grote publiek op een eenvoudige manier na te gaan in hoeverre iemand cholesterolverlagende medicatie nodig heeft. Door zeven eenvoudige vragen te beantwoorden kan de computer de gebruiker al dan niet aanraden om bij zijn of haar huisarts langs te gaan voor een cholesterolbehandeling. Het advies dat deze website verschaft, is uiteraard zuiver indicatief en kan nooit een doktersconsult vervangen. Initiatiefnemer prof. dr. Dirk Devroey benadrukt bovendien dat de behandeling van een te hoge cholesterol zich niet louter beperkt tot het slikken van pillen, maar begint bij een gezondere levensstijl met voldoende beweging (minstens een half uur per dag) en een aangepast dieet met veel verse groenten en fruit en minder dierlijke vetten.

Links


Terug naar Actueel

[Home] [Raadpleging] [Infomail] [Actueel] [Medische info] [Links]